ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Republica Moldova a fost lansat Comitetul Consultativ Independent Anticorupție

13:50 | 07.06.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 7 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova a semnat astăzi decretul de constituire al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, organizație neguvernamentală internațională, care va cerceta cazurile de mare corupție în domeniul financiar-bancar, transmite MOLDPRES.

Șeful statului, Maia Sandu, a prezentat într-o conferință de presă membrii Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, din care fac parte doi experți internaționali specializați în investigația cazurilor de mare corupție. „Am semnat astăzi decretul de constituire al acestui comitet, care va fi o instituție independentă de studiere și cercetare a cazurilor de mare corupție. Am făcut acest lucru pentru că am constatat că instituțiile statului de combatere a corupției se mișcă foarte încet. Comitetul Consultativ Independent Anticorupție va oferi informații utile organelor de drept”, a declarat Maia Sandu.

Președintele Comitetului, James Wasserstrom, expert ONU în combaterea corupției, a declarat că principala activitate de cercetarea a organizației nou create ține de analiza de management al instituțiilor statale de combatere a corupției. “Vrem să aflăm răspunsul la întrebarea de ce instituțiile statului moldovean, de combatere a corupției, nu sunt eficiente în a-și face datoria. Vom prezenta apoi rapoarte și recomandări publice către autoritățile statului”, a spus Wasserstrom.

Potrivit acestuia, după Afganistan și Ucraina, Republica Moldova este a treia țară în care se deschide o asemenea instituție avertizoare anticorupție.

Co-președinte al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție este jurnalista Alina Radu. Din grup mai fac parte experți ai Centrului Anticorupție al Consiliului Europei și foști lucrători ai FMI și Băncii Naționale a Moldovei, dar și avertizori anticorupție din România.

Organizația va beneficia de suport financiar din partea Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.

img21004061

img21004061

img21004061

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!