ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Serviciului Vamal

11:31 | 08.06.2021 Categorie: Comunicate

Prioritățile de colaborare între Serviciul Vamal și EUBAM, discutate la Chișinău

Chişinău, 8 iun. /MOLDPRES/. În data de 07 iunie curent, Directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja a avut o întrevedere cu Șeful Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), Slawomir Pichor. Părțile au discutat rezultatele atinse în cadrul realizării fazei a douăsprezecea a Misiunii și au analizat oportunitățile și provocările în dezvoltarea colaborării la frontiera moldo-ucraineană.

Conform Planului de Acțiuni al EUBAM pentru faza a douăsprezecea a Misiunii, prioritățile de cooperare între cele două instituții constau în implementarea Managementului Integrat al Frontierei de Stat, combaterea infracționalității pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucrainean, precum și consolidarea măsurilor de încredere între cele 2 maluri ale Nistrului.

Dezvoltarea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană rămâne a fi un subiect de importanță majoră pentru cele două părți. În cadrul întrevederii au fost discutate și perspectivele de aplicare a acestui mecanism de cooperare transfrontalieră și la alte puncte de trecere, luând ca exemplu cele șase puncte comune de control, existente actualmente (”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Giurgiulești-Reni”, ”Pervomaisc-Cuciurgan” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”).

În adresarea sa, Sergiu Burduja a afirmat că „Serviciul Vamal își exprimă recunoștința pentru susținerea permanentă a Misiunii EUBAM,  care a devenit, în toți acești ani, unul dintre cei mai importanți parteneri strategici ai instituției.”

Amintim că Serviciul Vamal beneficiază de asistența EUBAM începând cu anul 2005. Misiunea acordă autorității vamale suport metodologic în implementarea prevederilor stipulate în Acordul de Asociere RM-UE prin elaborarea documentelor de politici privind managementul riscurilor, combaterea infracționalității transfrontaliere, simplificarea procedurilor, conceptul de control comun sau normele de conduită și integritate în rândul ofițerilor vamali.

Asistența metodologică este completată și de cea tehnică, prin donarea, în perioada anilor 2016 – 2019 a mai multor autoturisme de teren, destinate serviciilor operative ale Vămii.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!