ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bărbații din Republica Moldova au o predispunere mai mare pentru a comite infracțiuni de corupție

10:03 | 09.06.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Centrul Național Anticorupție a realizat un studiu referitor la profilul infractorului pe cazurile de corupere, în care se arată o predispunere mai mare din partea bărbaților pentru a comite infracțiuni de corupție, transmite MOLDPRES.

Astfel, 92 la sută din bărbați şi opt procente de femei din Republica Moldova sunt implicați în acte de corupere pasivă, corupere activă şi trafic de influență. Vârsta celor condamnați pentru corupție oscilează între 35 şi 45 de ani.

Potrivit studiului Direcției analitice a CNA, femeile care activează în sectorul public sunt mai puțin predispuse la comiterea actelor de corupție, comparativ cu cele din sectorul privat. Această concluzie însă nu se referă şi la bărbați, care, fie activează în sfera publică sau privată, sunt mai predispuși de a comite infracțiuni de corupție.

Din datele studiului reiese că implicarea în acte de corupție ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici la locul de muncă de către inculpați sau, în cazul unora, chiar absența unor surse de venit pentru a-şi întreține familia. Astfel, lipsa unei activități/ profesii generatoare de salariu face ca, spre exemplu, traficul de influență să devină ocupație plătită, chiar dacă este ilicită.

Totodată, practica de a „cere şi de a da mită” poate fi rezultatul nesancționării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde, care nu descurajează implicarea în acte de corupție. Aplicarea pedepselor nonprivative de libertate şi a pedepselor blânde mărește considerabil numărul actelor de corupție şi scade încrederea populației în sistemul judecătoresc, pe care, la fel, îl consideră cel mai afectat domeniu din punct de vedere al prezentei corupției, constată documentul.

foto simbol

img21004112

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!