ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântărețul Iurie Sadovnic a fost petrecut pe ultimul drum

14:46 | 09.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Interpretul de muzică ușoară Iurie Sadovnic, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Artistul s-a stins subit din viață pe 7 iunie, la  vârsta de 69 de ani, informează MOLDPRES.

În legătură cu trecerea în eternitate a cunoscutului cântăreț, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat un decret prin care ziua de 9 iunie a fost declarată zi de doliu în întreaga țară.

La mitingul de doliu, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a trecut în revistă meritele regretatului artist și i-a mulțumit pentru creația sa. La rândul său, compozitorul Eugen Doga a afirmat că Iurie Sadovnic a dat viață multor cântece, care vor rămâne în istoria muzicii ușoare contemporane din Republica Moldova.

Solicitată de MOLDPRES, cântăreața Zinaida Julea a menționat că artistul a fost un creator de frumos. ”Va trebui să treacă mult timp ca să mă împac cu gândul că Iurie Sadovnic a rămas doar o amintire”, a remarcat Zinaida Julea.

Iurie Sadovnic s-a născut pe 14 decembrie 1951 în satul Jura, raionul Râbniţa. A fost solist al mai multor ansambluri vocal-instrumentale - „Haiducii din Susleni”, „Haiducii” de la Institutul de Arte (1968-1973), „Sonor” (1973-1976), „Contemporanul” (1977-1981) şi „Bucuria” (1980-1983), toate constituind etape firești în devenirea formației care l-a înscris pentru totdeauna în galeria marilor Artiști - „Legenda” (1983-1996).

De-a lungul carierei artistice a evoluat pe diverse scene de acasă și din lume, dar și pe scenele improvizate din sutele de sate ale Moldovei. A fost mereu alături de oameni, pășind în ritmul timpului și al evenimentelor ce ne-au marcat pe toți în ultimii 30 de ani. Era o prezență activă la Cenaclul „Dialog” de la Uniunea Scriitorilor, iar în piesele sale nu o dată s-a regăsit vibrația vremurilor și a încercărilor prin care a trecut țara noastră.

„Mi-e dor de tine, mamă” și „Faţa pâinii”, „Andrii Popa” și „Demnitate”, „Drago! O, Tee” și „Oglinda clipelor”, „Meditație” și „Cât trăim pe-acest pământ” sunt doar câteva dintre șlagărele cu care Iurie Sadovnic va rămâne în istoria muzicii naționale și pe care le-a adunat în albumele „Legenda”, „Enigmatica femeie”, „Masa de piatră”, „În limba ta” (pe versuri de Grigore Vieru), „Liniștea patriei mele”. A trăit în și din poezie, inspirându-se din marii poeți ai neamului. Din această inspirație s-a născut și propriul volum de poezie „Am să plec în codrul verde” (1999). Iar cel din urmă album, intitulat simbolic „Evadare”, a devenit între timp testamentul regretatului om de artă.

Pentru meritele deosebite în dezvoltarea artei muzicale, în activitatea de creație și contribuția la procesul de renaștere națională, Iurie Sadovnic a fost distins cu titlurile onorifice Artist Emerit (1984) și Artist al Poporului (2011), cu medaliile „Meritul Civic” (1993) și „Mihai Eminescu” (2000), și cu „Ordinul Republicii” (2015). 

Cântărețul Iurie Sadovnic a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

img21004117

img21004117

img21004117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!