ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

O expoziție comemorativă de ceramică de Vlad Bolboceanu a fost vernisată la un muzeu din capitală

19:14 | 11.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 iun. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție comemorativă de ceramică de Vlad Bolboceanu, la 65 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că Vlad Bolboceanu rămâne a fi unul dintre cei mai talentați ceramiști de la noi. ”Îl putem considera fondator al învățământul artistic în domeniul ceramicii. El este fondatorul Catedrei de ceramică de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, criticul de artă Tudor Stăvilă a afirmat că Vlad Bolboceanu este artistul care a revoluționat criteriile plastice în ceramică, tranzitează utilitatea materiei de la funcționalitatea ei propriu zisă spre un estetic decorativ, clasându-se pe o notă inovatoare în spațiul artistic moldovenesc.

Vlad Bolboceanu s-a născut la 8 februarie 1956 în satul Colicăuţi, raionul Briceni. În 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chişinău şi în 1980 – Institutul de Arte de la Tallinn, Estonia. Întors în Moldova, ceramistul pune bazele artei decorative. La Institutul de Arte din Chişinău, în cadrul Facultății de Arte Plastice, deschide catedra de artă decorativă. Bolboceanu are mai mulți discipoli: Valeriu Vânagă, Victor Macovei, Irina Filip, Octavian Romanescu și alți artiști. În 1991 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Vlad Bolboceanu s-a stins din viață prematur la 21 iulie 2004, la Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până la 4 iulie.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!