ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia marchează Ziua Națională

09:57 | 12.06.2021 Categorie: Externe

Moscova, 12 iun. /MOLDPRES/. Federația Rusă serbează astăzi Ziua Națională, pe 12 iunie 1990 fiind adoptată Declarația privind Suveranitatea țării, notează MOLDPRES.

Această sărbătoare a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei în 2002 şi de atunci este marcată în întreaga țară.

Rusia este o țară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa și Asia. Cu o suprafață de 17.125.200 km², ea este cea mai întinsă țară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua țări ca întindere, Canada. Cu toate acestea, Rusia este doar a opta țară din punct de vedere al numărului de locuitori, având o populație de circa 144 milioane de locuitori.

Cea mai mare parte a teritoriului, populației și producției industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele două superputeri ale lumii, a rămas în Rusia. După prăbușirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult în comparație cu cel al URSS. Pe 27 decembrie 1991, Federația Rusă a preluat locul oficial deținut de Uniunea Sovietică în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia este de asemenea membru al CSI, Uniunii Rusia-Belarus, OSCE ș.a.

Exportă produse ale industriei constructoare de mașini (tractoare, automobile, avioane, mașini-unelte, aparataj electrotehnic și electronic), combustibili, metale feroase și neferoase, produse chimice, materiale de construcție, lemn și materiale din lemn, hârtie ș.a. Importă echipamente și utilaje industriale, textile, produse agricole și mărfuri de larg consum.

În 2018, produsul intern brut al Rusiei constituia 4,152 trilioane de dolari SUA, ocupând la acest capitol al șaselea loc în lume, iar pe cap de locuitor - 28 957 de dolari SUA.

Relațiile diplomatice între Republica Moldova și Federația Rusă au fost stabilite la 6 aprilie 1992.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Federația Rusă în perioada ianuarie-octombrie 2020 a înregistrat valoarea de 651669,99 mii dolari SUA, din care exportul produselor moldovenești a constituit 179019,99 mii dolari SUA, iar importul din Federația Rusă 472650,00 mii dolari SUA. Soldul balanței comerciale înregistrat în perioada ianuarie-octombrie 2020 a fost negativ și a constituit 293630,02 mii dolari SUA. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrate, Federația Rusă și-a menținut locul 2 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova.

Pe fondalul constrângerilor impuse de pandemia de coronavirus COVID-19, analiza evoluției exporturilor Republicii Moldova în perioada ianuarie-octombrie 2020, comparativ cu perioada similară din anul 2019, relevă micșorarea exporturilor în Federația Rusă cu 11,7%.

Concomitent, analiza evoluției importurilor Republicii Moldova în ianuarie-octombrie 2020, comparativ cu perioada similară din anul 2019, relevă diminuarea importurilor provenite din Federația Rusă cu 13,7%.

Informațiile de mai sus sunt relatate conform datelor Biroului National de Statistică al Republicii Moldova și nu includ operațiunile de export-import ale întreprinderilor și organizațiilor din partea stângă a Nistrului și municipiul Bender. Informațiile relatate reflectă impactul consecințelor pandemiei de coronavirus COVID-19 asupra schimburilor comerciale ale Republicii Moldova cu Federația Rusă.

img21004185

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!