ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi a comemorat victimele primului val al deportărilor staliniste

13:07 | 13.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, împreună cu Președintele țării, Maia Sandu, au participat astăzi la evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din 13 iunie 1941. Oficialii au depus flori la Monumentul Deportaților și Deținuților Politici din Scuarul Gării Feroviare în memoria victimelor deportate, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șeful Executivului a amintit cum la 12-13 iunie 1941 au fost ridicați oameni gospodari, intelectuali, activi în societate și deportați, subliniind că aceste evenimente tragice în istoria națiunii noastre trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta:

„Peste o sută de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevicilor. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână vie în permanență. Fac un apel către istorici: cred că lipsește pe soclul acesta lista nominală a tuturor moldovenilor care au devenit victima NKVD-ului și a terorii bolșevicilor. Cred că este de datoria noastră și a urmașilor noștri să ducă până la capăt această sarcină, să caute în arhive, să deschidă arhivele încă închise, și să știm exact numele și prenumele celor care au fost ridicați și de ce. O altă acțiune care mi se pare necesară, poate fi dureroasă pentru noi - să aflăm și cine i-a denunțat.”

În context, Aureliu Ciocoi a făcut un apel către societate îndemnând „să aibă curajul de a opune rezistență oricăror administrații care cad în autocratism și să ne apărăm cu demnitate libertatea și democrația, care sunt elementele absolut necesare pentru un viitor liber și prosper al țării noastre”.

Premierul în exercițiu a venit cu recomandarea ca până la 27 august 2021, când Republica Moldova va marca 30 de ani de independență, să fie încrustate numele tuturor victimelor deportărilor staliniste pe monumentul respectiv. 

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!