ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Președintele Maia Sandu: „E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații”

13:25 | 13.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la evenimentul de comemorare a primului val de deportări, de la care se împlinesc opt decenii. Șeful statului a depus flori la Monumentul Deportaților şi Deținuților Politici din Scuarul Gării, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

„Sunt 80 de ani de când zeci de mii de oameni au fost scoși în toiul nopții din case, au fost deposedați de averea agonisită cinstit, au fost batjocoriți si, fără vreun proces de judecată, fără drept la apărare, au fost duși, în condiții inumane, departe de casă. Consecințele acestei epurări politice și sociale le simțim și astăzi. Le simt în fiecare zi supraviețuitorii și membrii familiilor celor deportați. Le simte întreaga societate. Pentru că puterea sovietică i-a smuls de printre noi pe liderii de comunități, pe oamenii inteligenți și pe cei care aveau spirit de antreprenor – pe cei care reprezentau un pericol pentru regimul totalitar”, a spus Președintele Maia Sandu.

În alocuțiunea sa, șeful statului a menționat că munca istoricilor, a asociațiilor de profil, a rudelor și urmașilor celor care au trecut prin calvarul deportărilor și care pun umărul la descoperirea, descrierea și promovarea informațiilor și mărturiilor despre acele zile negre din istoria noastră este foarte importantă.

„E de datoria noastră să păstrăm vie memoria și să transmitem această memorie noilor generații. E de datoria noastră să educăm tinerii în spiritul valorilor democratice, al respectului reciproc și al curajului de a-și apăra drepturile în fața oricăror impulsuri totalitare. E important să ținem minte că libertatea de care ne bucurăm astăzi ne-a costat zeci şi sute de mii de vieţi şi destine frânte. Libertatea este un dar, pe care l-am plătit scump, de aceea, trebuie să o păstrăm cu sfinţenie. Doar preţuind libertatea, putem să ne tămăduim rănile trecutului şi să mergem mai puternici într-un viitor pașnic, prosper și european”, a încheiat Maia Sandu.

Primul val de deportări a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

foto: Președinție

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!