ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

18:15 | 14.06.2021 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat Mihail Lupașcu a avut o întrevedere cu ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu, a avut, astăzi, o întrevedere cu Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova. Agenda întrevederii a inclus subiecte referitoare la cooperarea moldo-niponă în cadrul organizațiilor internaționale, în particular, Uniunea Poștală Universală (UPU), și perspectivele de dezvoltare a cooperării bilaterale.

În cadrul dialogului, oficialii au realizat un schimb de opinii privind ordinea de zi al celui de-al 27-lea Congres al Uniunii Poștale Universale, care urmează să aibă loc în august 2021, la Abidjan, Côte d'Ivoire, în special, alegerea organelor de conducere ale UPU și promovarea candidaturii oficiale a Japoniei, anunțată alături de alte două candidaturi pretendente.

În contextul întrevederii, Mihail Lupașcu a adus mulțumiri Guvernului Japoniei pentru asistența externă acordată domeniilor strategice, precum economie, agricultură, mediu, sănătate, educație etc.

„Japonia este unul dintre cei mai importanți parteneri asiatici ai Republicii Moldova din punct de vedere comercial și investițional. Ne bucurăm de prezența companiilor nipone pe piața RM,  de serviciile de consultanță specializată în afaceri la nivel național, de promovarea exportului de vinuri din RM în Japonia, inclusiv a brandului de țară „Wine of Moldova etc.”, a declarat secretarul de stat.

Totodată, Mihail Lupașcu a propus examinarea posibilității atragerii agenților economici niponi în calitate de investitori în cadrul Parcurilor Industriale, Zonelor Economice Libere, Portului Internațional „Giurgiulești”, Aeroportului Liber internațional „Mărculești și a lansat, în aceeași ordine de idei, o invitație la adresa companiilor nipone pentru a deveni rezidenți în cadrul Moldova IT Park care oferă condiții atractive pentru investitorii străini, datorită achitării taxei unice de 7%,  dar și o invitație pentru participarea la licitații în domeniul infrastructurii energetice și a energiei regenerabile, precum și în cel al infrastructurii drumurilor.

La rândul său, ambasadorul Japoniei la Chișinău a apreciat calitatea vinurilor moldovenești și a accentuat necesitatea depunerii unor eforturi suplimentare pentru a promova exportul vinurilor în Japonia, precum și  dezvoltarea turismului în vederea acordării unor posibilități mai mari turiștilor japonezi să viziteze Republica Moldova. În context, Excelența Sa, Yoshihiro Katayama s-a referit și la importanța evenimentelor online organizate, în ultima perioadă, destinate promovării exporturilor și identificării unor noi oportunități investiționale, menționând că realizarea unor astfel de întruniri vor contribui la avansarea dialogului bilateral al mediului de afaceri din ambele state.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Japonia a înregistrat în anul 2020, suma de circa 58,66 mil USD (+9,51% comparativ cu anul 2019). Japonia se clasează pe locul 22 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, cu o pondere de 0,74% din volumul comerțului total. Pe piața din RM sunt înregistrate și activează 14 întreprinderi cu capital japonez.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!