ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Marea Britanie susţine dezvoltarea exportului de pe ambele maluri ale Nistrului

15:22 | 16.06.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Marea Britanie va investi un milion 320 mii de dolari SUA pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea unor legături comerciale pe termen lung între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului și sporirea competitivității lor în vederea stimulării și promovării exporturilor. Asistența financiară va fi valorificată până la sfârșitul anului 2023 în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), care este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Suediei, transmite MOLDPRES.

Un memorandum de colaborare, care prevede participarea Marii Britanii la proiectul AdTrade cu asistență financiară adițională, a fost semnat astăzi la Chișinău de reprezentanții PNUD, Ambasadei Suediei și celei a Marii Britanii.

„Comerțul liber, dinamic și transparent este un adevărat promotor al dezvoltării economice. Acesta creează mijloace de trai, generează locuri de muncă, asigură prosperitate. Acest proiect încurajează cooperarea între actorii sectorului privat de pe cele două maluri ale râului Nistru și oferă ajutor în sporirea comerțului cu Europa – inclusiv Marea Britanie. Exporturile spre Europa din Republica Moldova – inclusiv din regiunea transnistreană a țării – cresc în mod constant – atât în termeni absoluți, cât și drept proporție din volumul total al exporturilor din țară”, a declarat Steven Mark Fisher, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova.

Până în prezent, peste 600 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de asistența proiectului AdTrade oferită cu sprijinul financiar al Suediei. Dintre acestea, 26 de companii exportatoare și-au îmbunătățit competitivitatea prin adoptarea inovațiilor tehnologice și sporirea capacităților pentru extinderea tranzacțiilor în străinătate.

”În ultimii doi ani, un număr mare de companii au beneficiat de asistență în cadrul proiectului pentru a ajunge pe noi piețe externe și pentru a găsi noi parteneri. Au fost inițiate și susținute companii noi, ținând cont de participarea femeilor, tinerilor și migranților reîntorși. În baza susținerii oferite, au fost create și menținute locuri de muncă, fiind un suport valoros în contextul pandemiei. La sigur că sunt mai multe inițiative de implementat în următorii ani pentru susținerea mediului de afaceri pe ambele maluri ale râului Nistru și promovarea exporturilor în noul format al asistenței financiare oferite de Suedia și Marea Britanie sub egida proiectului PNUD AdTrade”, a estimat Anna Lyberg, ambasadorul Suediei în ţara noastră.

„Deschidem un capitol captivant din această colaborare tripartită. Suntem conștienți de impactul pandemiei și considerăm această criză drept o oportunitate pentru schimbări pozitive, reforme și dezvoltarea în continuare pentru a deveni mai buni și mai puternici. Oportunitățile emergente sunt în jurul nostru, de la digitalizarea și modernizarea companiilor spre noi implicări în conturarea noilor competențe și sistemului modern de învățământ, ecologizarea economiei, implementarea elementelor de bună guvernare, precum și implicarea cetățenilor și comunității de afaceri întru edificarea unui viitor mai bun”, a relevat Dima Al-Khatib, Reprezentanta Rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Asistența financiară oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe ambele maluri ale Nistrului” (AdTrade) va contribui până la finele anului 2023 la crearea mai multor locuri de muncă, în special, pentru femei și persoane din grupuri social vulnerabile, ceea ce va duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

img21004260

img21004260

img21004260

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!