ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a obligat petroliștii să anuleze prețurile majorate nejustificat

10:29 | 17.06.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în cadrul ședinței de ieri, a aprobat hotărârea privind abaterile la formarea prețurilor pe piața produselor petroliere. Astfel, instituția a obligat titularii de licențe care activează pe piața produselor petroliere să anuleze prețurile majorate nejustificat, transmite MOLDPRES.

Potrivit ANRE, drept urmare a monitorizării corectitudinii modului de formare și modificării prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, s-a constatat că majorările prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere efectuate de către agenții economici în perioada 14-16 iunie curent sunt în afara cadrului legal.

“Odată cu intrarea în vigoare, la data de 14 iunie, a modificărilor Legii privind piața produselor petroliere, titularii de licențe urmează să stabilească prețurile în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, elaborată și aprobată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ținând cont de Normele generale de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere principale stabilite în Anexa la Lege”, indică ANRE. 

Astfel, prețurile de comercializare a produselor petroliere stabilite până la data de 13 iunie 2021 (ora 24:00) nu pot fi majorate de către vânzători, până la intrarea în vigoare a noii Metodologii aprobate de ANRE, care în prezent se află în proces de înregistrare de stat la Ministerul Justiției.

De asemenea, în scopul contracarării fenomenului modificărilor ilegale a prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere cu încălcarea prevederilor legale, ANRE a obligat toți titularii de licențe care au majorat prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, începând cu ora 00:00, data de 14.06.2021, să le anuleze până la ora 24:00, data de 16.06.2021.

“Au fost atenționați, repetat, toți titularii de licențe care activează pe piața produselor petroliere că prețurile stabilite până la data intrării în vigoare a Legii pentru modificarea Legii privind piaţa produselor petroliere (14 iunie 2021, ora 00:00) nu pot fi majorate. În caz contrar, ANRE va iniția procedura de suspendare a licențelor în conformitate cu legislația”, conchide un comunicat al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

foto: esp.md

img21004285

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!