ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prerogativele dezvoltării regionale au fost discutate la un forum de la Chișinău

11:38 | 17.06.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 17 iun. /MOLDPRES/. Oficiali ai administrației publice centrale, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, ai autorităților locale, societății civile și mediului academic, au participat ieri la cel de-al V-lea Forum privind dezvoltarea regională, desfășurat la Chișinău. Evenimentul, cu genericul „Dezvoltarea regională a Republicii Moldova – prerogativă națională”, a avut scopul de a identifica recomandări și instrumente de intervenție, soluții corespunzătoare reformelor de dezvoltare regională și locală, transmite MOLDPRES.

Participanții au inițiat discuții și au făcut schimb de idei cu privire la perspectiva națională de dezvoltare socio-economică, premisele elaborării noului concept al politicii de dezvoltare  regională și noua Strategie Națională de dezvoltare regională pentru perioada 2021-2027.

„În contextul prevederilor Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, țara noastră s-a angajat să-și perfecționeze cadrul legal și normativ pe segmentul dezvoltării regionale și să-l ajusteze cu tendințele și perspectivele moderne de dezvoltare. Astfel, în vederea asigurării ascensiunii procesului de implementare a politicii de dezvoltare regională, cu suportul consistent și continuu al partenerilor de dezvoltare, am reușit să coagulăm un nou Concept al politicii de dezvoltare regională. Prin urmare, au fost extinse posibilitățile sectorului privat și organizațiilor neguvernamentale de a participa la procesul de dezvoltare regională și de a aplica la finanțările din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională”, a declarat Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit ministrului, în ţară s-au realizat acțiuni de modificare a politicilor de nivel regional, permițând astfel atragerea investițiilor în dezvoltarea regiunilor. “Totuși, consider că elementul esențial al politicii de dezvoltare regională constă în conștientizarea că, abordarea sectorială îngustă, aplicată în perioadele precedente, necesită a fi modificată, iar procesul de dezvoltare regională urmează să treacă la un nou nivel conceptual, în care Strategia Națională de Dezvoltare Regională să constituie un document de politici integrat intersectorial. Doar așa acest document de politici complex va asigura sinergia de efort pentru multiplele politici sectoriale, astfel încât procesul de dezvoltare regională să devină unul eficient, multidimensional și rezultativ”, a spus Perju.

Forumul a fost organizat în mai multe paneluri tematice, fiind abordate subiecte de actualitate: Dezvoltarea social-economică și creșterea competitivității regiunilor; Sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii; Îmbunătățirea instrumentelor de coordonare și implementare a politicii naționale de dezvoltare regională.

Cel de-al V-lea forum privind dezvoltarea locală și regională a fost organizat de Academia de Administrare Publică  în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei  și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

foto: MADRM

img21004288

img21004288

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!