ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bălţi a fost inaugurat un monument în memoria eroilor căzuți pentru integritatea țării

14:09 | 19.06.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Un monument în memoria eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru independența și integritatea Republicii Moldova a fost inaugurat astăzi la Bălți, transmite MOLDPRES.

Prin inaugurarea acestui monument s-a dorit eternizarea memoriei lui Alexandru Babinschi, Anatol Calmațui și Sergiu Ostaf, care, în primăvara și vara anului 1992, au căzut pe câmpul de luptă pe platoul de la Cocieri.

„Deşi anii ne îndepărtează de acele tragice evenimente, timpul nicidecum nu diminuează onoarea şi respectul faţă de martirii neamului, care şi-au pus pe altarul independenței Patriei ceea ce au avut mai scump. Faptele lor vor rămâne în paginile istoriei şi vor servi drept exemplu generațiilor viitoare”, indică un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

În alocuțiunile rostite în cadrul solemnității de inaugurare a monumentului au fost exprimate sentimente de recunoaștere şi onorare a trecutului, precum şi readuse în memorie ororile pe care le-au trăit ofițerii şi combatanții în operațiunile de luptă.

Conflictul armat de pe Nistru a început la 2 martie 1992 şi a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean. Potrivit Ministerului Apărării, în conflictul armat de pe Nistru au participat peste 30 mii de persoane. 300 de militari şi civili au murit, iar alți 3 500 au fost răniți.

foto: Poliția

img21004357

img21004357

img21004357

img21004357

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!