ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Turciei

14:19 | 19.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a discutat agenda bilaterală moldo-turcă cu omologul său, Mevlüt Çavuşoğlu, în contextul participării la Forumul Diplomatic de la Antalya, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.

Întrevederea cu ministrul de externe al țării gazdă a Forumului Diplomatic de la Antalya a confirmat nivelul excelent al relațiilor moldo-turce și a prilejuit reafirmarea interesului părților pentru un dialog bilateral aprofundat, în spiritul relațiilor speciale de prietenie consfințite prin Parteneriatul Strategic dintre ambele state. În cadrul delegației Republicii Moldova a participat și Irina Vlad, guvernatorul UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri).

Aureliu Ciocoi și Mevlüt Çavuşoğlu au evidențiat importanța organizării, în a doua jumătate a anului, a celei de-a doua ședințe a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt. De asemenea, părțile au pledat pentru intensificarea și diversificarea relațiilor economice, aflate pe o tendință ascendentă, fiind, în același timp, salutată creșterea constantă în ultimii ani a fluxului investițional și a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Turcia.

În mod particular, miniștrii de externe au subliniat importanța pentru mediul de afaceri a forumurilor bilaterale de cooperare economică desfășurate în ultima perioadă. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a invitat partea turcă să examineze oportunitatea accederii în sectorul bancar din Republica Moldova a unei instituții financiare din Turcia, fiind asigurat de șeful diplomației de la Ankara despre examinarea aprofundată a propunerii, care are menirea să impulsioneze contactele comercial-economice bilaterale.

Aureliu Ciocoi s-a referit și la bunele relații de colaborare și dialogul constructiv în cadrul platformelor de interacțiune internaționale și regionale, evidențiind, în mod special, oportunitățile de cooperare regională oferite de Procesul de cooperare în Europa de Sud-Est, cea mai cuprinzătoare organizație din zona Balcanilor, a cărei Președinție în exercițiu a fost deținută de Turcia. 

Cei doi miniștri au abordat și aspecte referitoare la securitatea regională și procesul de soluționare a conflictelor înghețate, gestionarea crizei provocate de pandemia Covid-19 și situația privind imunizarea populației.

Ministrul moldovean a exprimat gratitudine pentru sprijinul Turciei oferit Republicii Moldova în contextul combaterii pandemiei și a apreciat livrarea anunțată în timpul apropiat a vaccinului împotriva Covid-19 cu titlu de donație.

foto: MAEIE

img21004359

img21004359

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!