ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suedia și ONU susțin proiecte de consolidare a drepturilor omului în regiunea transnistreană

10:05 | 21.06.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Paisprezece proiecte de consolidare a drepturilor omului s-au desfășurat în regiunea transnistreană, în perioada 2020-2021, datorită suportului Suediei, oferit prin intermediul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”. În total, pentru aceasta au fost alocați 73 de mii de dolari, transmite MOLDPRES.

Potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), proiectele derulate au contribuit la consolidarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, ale drepturilor copiilor, romilor, persoanelor care trăiesc cu HIV, femeilor și copiilor din grupuri vulnerabile, supraviețuitoarelor violenței în familie de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Au fost create servicii de orientare juridică a persoanelor care trăiesc cu HIV și au fost instruiți specialiștii para-juridici din rândul persoanelor cu HIV. Totodată, au fost susținute diverse servicii sociale pentru familiile vulnerabile și persoanele în etate”, indică sursa citată.

Unul din proiectele finanțate, implementat de consorțiul Centrul de Resurse OSORC (Tiraspol) și SOS Autism (Chișinău), a utilizat în premieră metodologia internațională de asistență timpurie a copiilor cu autism și familiilor acestora - ADOS-2. Datorită asistenței Suediei și ONU, a fost achiziționat tot setul necesar de instrumentar pentru diagnosticare (chestionare, ghiduri metodologice). Până atunci, copiii cu autism din regiune nu puteau fi diagnosticați și nici nu puteau beneficia de asistență specializată. Acum, metodologia este aplicată, iar până la sfârșitul lui 2021 cel puțin 20 de copii de pe malul stâng vor fi evaluați și ajutați.

Un alt proiect, dezvoltat de consorțiul Federaţia Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova și ONG ”От равного к равному” (satul Parcani, regiunea transnistreană), a pregătit procesul de pilotare a serviciului „Asistent personal”, destinat copiilor cu dizabilități severe de pe malul stâng al Nistrului.

PNUD a anunțat un nou apel de granturi, în cadrul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”. Concursul se va încheia pe 30 iulie 2021. 

foto: undp.org

img21004380

img21004380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!