ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poeta Galina Furdui își sărbătorește ziua de naștere

13:47 | 21.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Poeta și publicista Galina Furdui, eseistă, traducătoare, jurnalistă, autoare de texte pentru cântece, Maestru în Artă, își sărbătorește astăzi cea de-a 75-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 21 iunie 1946, în satul Vărăncău, raionul Soroca. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova, specializarea limba și literatura română (1969). Și-a început activitatea în calitate de redactor literar la Compania de Stat „Teleradio Moldova” (1968). A fost profesoară de literatura română la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău (1997). A dirijat activitatea a două cenacluri literare: „Ars poetica” (Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”) și „Ispita cuvântului” (Școala Nr. 57 din Chișinău). Este redactor-șef al revistei „Univers-Om” și realizatoarea emisiunii muzical-literare „Ars longa” la Radio Moldova.

Debutează literar în 1963, în săptămânalul „Cultura Moldovei”, continuând să publice în „Cultura”, revistele „Nistru” și „Femeia Moldovei”. Publică grupaje de versuri în culegerea colectivă „Dintre sute de catarge” (1977, 1984). Editorial debutează cu volumul de versuri „Omul către om” (1987), urmat de cărțile ”Întoarcere în Marele Volum” (rondeluri, 1998), ”În cercuri de Apel” (2000),  ”Între umbre și stele” (2011) , „Chemați sunt toți” (2015), „Răbdarea văzduhului/La patience de l´air” (2015), „Monolog pentru Maica Maria” (2016), „Candela iubirii” (2016), „Anneau en fl ammes/ Inel de  flăcări” (2017), „Cămașa cauzală”, „Galina Furdui și armonia astrelor” (2017), „Pe cărarea inimii” (2017), „Omule, viața ta”, „Șoapta vântului albastru” (2018) ș.a. Semnează și versuri pentru copii: „Ieri plus mâine”, „Plus o floare”, „Mărgelușe calde”, „Vorbește semnul”, „Contactul cu lumina” ș.a.

Este autoarea versurilor pentru numeroase cântece. Prefațează și semnează recenzii la mai multe apariții editoriale, susține rubrici permanente în presă. Traduce versuri din creația scriitorilor mai multor popoare. Versurile poetei sunt traduse și cunoscute dincolo de hotarele Republicii Moldova. Este membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova; membră a Uniunii Scriitorilor din România; membră a Uniunii Jurnaliștilor din Moldova; membră a Uniunii Oamenilor de Teatru din Moldova.

Galina Furdui a fost distinsă cu Medalia ”Meritul Civic” (2008) și cu titlul onorific ”Maestru în Artă” (2015). Este deținătoarea mai multor premii naționale și internaționale, în cadrul diverselor concursuri de poezie, festivaluri internaționale, inclusiv Concursurile de Romanțe „Crizantema de Argint” și „Crizantema de Aur”. Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Diploma de mențiune la ediția a III-a a Salonului Internațional de Carte pentru Copii. Premiul „Opera Omnia” (Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație), pentru întreaga creație pe tărâmul literar și cel muzical (2018).

img21004390

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!