ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: „Republica Moldova a ales calea modernizării europene”

13:39 | 21.06.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au confirmat în repetate rânduri această alegere. Votul pentru mine în calitate de Președinte e o dovadă a acestui fapt - și sunt încrezătoare că alegerile anticipate din 11 iulie vor reconfirma acest parcurs, a declarat astăzi la Varșovia președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu omologul său polon, Andrzej Duda, transmite MOLDPRES.

„Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și pentru susținerea de a include Moldova în programele de asistență europeană. Menționez aici și importanța Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent țării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susținem antreprenorii mici și mijlocii și să creăm locuri de muncă în țara noastră”, a declarat șeful statului.

În context, Maia Sandu a menționat că „Polonia este una dintre statele fondatoare ale Parteneriatului Estic, platformă în care Republica Moldova participă cu succes de mai bine de zece ani”. „Contăm pe sprijinul și viziunea Varșoviei pentru a consolida cooperarea în cadrul Parteneriatului, dar și a asigura o apropiere mai mare dintre Bruxelles și țările partenere ale Parteneriatului Estic, mai ales state ca Moldova, Georgia și Ucraina, care au aspirații mari vis-a-vis relațiile și procesele de asociere cu Uniunea Europeană”, a relevat președintele.

„Totodată, Republica Moldova este pregătită să se implice și în alte inițiative regionale de anvergură. Urmărim cu interes evoluția Inițiativei celor Trei Mări, o platformă regională ce urmărește să consolideze conexiunile de infrastructură și potențialul economic al țărilor din spațiul dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. Credem că participarea Republicii Moldova în această Inițiativă ne va permite să ne conectăm mai rapid la rețelele de infrastructură europene și ar putea deveni un factor suplimentar de stabilitate la hotarele Uniunii Europene”, a spus Sandu.

Șeful statului a subliniat că „Polonia este o țară parteneră de încredere pentru Republica Moldova, aliată și susținătoare a demersului nostru european, și o sursă importantă de stabilitate, creștere economică și modernizare la nivel regional”. „Îmi doresc ca, în procesul nostru de modernizare, și Republica Moldova să contribuie la consolidarea stabilității și afirmarea valorilor europene în regiunea noastră. Dorința mea este ca relațiile dintre țările noastre să evolueze în continuare, în interes comun și spre beneficiul cetățenilor țărilor noastre”, a conchis președintele Republicii Moldova în discursul său rostit după întâlnirea cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Maia Sandu efectuează astăzi o vizită oficială în Polonia, la invitația omologului său polonez. La Varșovia, şeful statului a avut o întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care  agenda vizitei prevede discuții plenare ale delegațiilor celor două state. Tot astăzi, președintele Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

foto: Președinție

img21004391

img21004391

img21004391

img21004391

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!