ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concurenții electorali mai au la dispoziție cinci zile pentru a efectua modificări în lista candidaților

14:00 | 21.06.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală informează că retragerea întregii liste de candidați, înlocuirea unui candidat ori excluderea din lista electorală a unui candidat poate fi făcută până la data de 26 iunie inclusiv, transmite MOLDPRES.

Conform prevederilor legislației electorale, decizia privind retragerea sau modificarea listei de candidați se adoptă de către formațiunea care a înaintat lista respectivă, cu respectarea cotei minime de reprezentare de 40% pentru ambele sexe. Poziționarea candidaților pe liste se face conform formulei: minimum patru candidați la fiecare zece locuri.

În același context, candidatul independent are dreptul să-și retragă candidatura, dar nu mai târziu decât cu 14 zile înainte de ziua alegerilor.

După expirarea termenului dat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, precum şi în caz de deces al acestuia sau survenire a condițiilor stabilite de Codul electoral referitoare la interdicțiile de a fi ales.

Totodată, dacă concurentul electoral îşi retrage candidatura sau înregistrarea este anulată după ce buletinele de vot au fost tipărite, în buletin, în dreptul acestuia, biroul electoral al secției de votare va aplica ștampila cu mențiunea “Retras”.

img21004394

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!