ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește cea de-a 57-a Adunare Generală a APCEMN

12:31 | 22.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Pe parcursul zilei de astăzi, Parlamentul Republicii Moldova este gazda lucrărilor sesiunii a  57-a a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN).  Evenimentul are loc online, cu participarea speakerului Zinaida Greceanîi, în calitate de Președinte al APCEMN, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a legislativului.

Din componența delegației Republicii Moldova fac parte deputații  Violeta Ivanov – șefa delegației și Mihail Paciu, Sergiu Litvinenco, Iurie Reniță – membri.

În dimineața zilei, s-au convocat în ședințe Biroul și Comitetul Permanent al Adunării Generale. Totodată, pe parcursul zilei va avea loc sesiunea plenară a APCEMN, care urmează a fi inaugurată de Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova.

În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii, cu un cuvânt de salut se vor  adresa ministrul Afacerilor Externe al Albaniei, Olta Xhacka, care deține președinția în exercițiu a OCMN; Președintele Camerei Deputaților din România, Ludovic Orban, în contextul rotației președinției APCEMN și Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev.

Agenda reuniunii la nivel înalt APCEMN include Raportul de activitate al Adunării Parlamentare. Participanții vor aborda subiectele ce țin de activitatea economică, comercială și educațională.  Vor fi prezentate rapoartele privind ”Rolul Parlamentelor în prevenirea traficului de ființe umane – aspecte juridice și politice” de către membrii Comisiei pentru chestiuni economice, comerciale, tehnologice și ecologice; al Comisiei cultură, educație și afaceri sociale,  al Comisiei pentru chestiuni juridice și politice, din partea Republicii Moldova va prezenta în calitate de membru al comitetului, Violeta Ivanov.

Adunarea Generală va alege Vicepreședinții APCEMN. La fel, urmează o rundă de dezbateri pe marginea organizării Sesiunii de Toamnă 2021 a Adunării Generale.  De asemenea, se va examina chestiunea cu privire la aderarea Republicii Macedonia de Nord la APCEMN.

APCEMN a fost creată în 1993, la Istanbul. În prezent, adunarea include delegații ale Parlamentelor din 12 state membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.

Parlamentul Republicii Moldova deține, în primul semestru al anului curent, președinția în exercițiu a APCEMN. Conform principiului rotației, președinția Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră va fi preluată, în cadrul sesiunii de astăzi, de către Parlamentul României.

foto: Parlament

img21004420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!