ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul Internațional ”J.S. Bach” a ajuns la cea de-a X-a ediție

08:06 | 23.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S. Bach” readuce în prim-planul evenimentelor culturale, în perioada 23-30 iunie, Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a X-a ediție. Programul aniversar al festivalului cuprinde patru concerte, cu invitați din Belgia, Rusia, Spania, România și Republica Moldova, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Larisa Zubcu, directorul Sălii cu Orgă, a menționat că deschiderea festivalului va avea loc astăzi, 23 iunie, la ora 19.00. cu programul ”Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe reputatul muzician belgian, de origine rusă Vladimir Sverdlov-Ashkenazy. Invitatul festivalului este unul din cei mai solicitați pianiști de azi, fiind apreciat la nivel internațional pentru ”paleta sonoră incredibilă și virtuozitatea ce depășește limitele obișnuitului”. Pe lângă strălucita carieră de solist, artistul - reprezentant al faimoasei dinastii muzicale Ashkenazy, este unul dintre puținii pianiști importanți ai momentului care s-a dedicat cu succes și activității componistice. În program vor răsuna fragmente din fundamentala ”Arta fugii”, precum și două din îndrăgitele concerte pentru pian și orchestră de coarde de J.S. Bach.

Potrivit sursei citate, pe 25 iunie, festivalul va continua cu tradiționalul recital de orgă, „regele instrumentelor” punctând un rol decisiv în creația și viața lui Bach. Recitalul va fi oferit de reputatul organist rus, Alexander Fiseisky, solist al Filarmonicii din Moscova, șef al Catedrei de Orgă de la Academia de Muzică ”Gnesin”. Alexander Fiseisky este un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach. În anul 2000, cu ocazia marcării a 250 de ani de la moartea marelui compozitor, organistul a prezentat în Germania o serie de concerte în care a interpretat toată creația de orgă a lui  Bach. La Düsseldorf, a fost protagonistul unui adevărat ”maraton de orgă”, aflându-se la instrument timp de 19 ore fără întrerupere. La Chișinău, muzicianul va prezenta un program integral Bach.

Pentru 27 iunie, agenda festivalului propune un recital de chitară susținut de o distinsă artistă din Spania - María Esther Guzmán. Născută la Sevilla, chitarista este descendentă în a opta generație a unei vechi dinastii de muzicieni – ”los Guervós”. A debutat la frageda vârstă de 4 ani la Teatrul Lope de Vega din orașul natal, la unsprezece ani a câștigat Premiul I acordat de Radioteleviziunea  spaniolă  (RTVE), iar la  doisprezece ani, i-a cântat marelui chitarist Andrés Segovia, care i-a apreciat talentul și i-a îndrumat calea în muzică. Câștigătoare a șase premii naționale și 13 internaționale, ea este solicitată la numeroase evenimente culturale din Europa, Asia și America, unde susține cursuri de master-class, recitaluri, precum și concerte  cu orchestre simfonice și ansambluri camerale. La Chișinău, María Esther Guzmán va interpreta creații de Bach în transcripție proprie pentru chitară, precum și lucrări de A. de Cabezon și M. Praetorius.

Festivalul va culmina în data de 30 iunie, tradițional, cu o lucrare monumentală – oratoriul ”Patimile după Ioan” (”Johannes Passion”) de J.S. Bach. În realizarea acestui grandios proiect vocal-simfonic vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră,  Corul Național de Cameră, precum și Corul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, conduse de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, iar în calitate de soliști vocali vor fi invitați tenorul român Tony Bardon de la Opera din Timișoara, soliștii de operă Anastasia Cușnir (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Roman Ialcic (bas-bariton) și baritonul Andrei Otean. Dirijor – maestrul Cristian Florea.

În cadrul Festivalului, la Sala cu Orgă va fi vernisată și o expoziție de pictură, prezentată de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Colegiului de Arte Plastice ”A. Plămădeală” și elevii Liceului Academic de Arte Plastice ”I. Vieru”. 

Festivalul Internațional “J.S. Bach” este un proiect realizat cu suportul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale în parteneriat cu Centrul Cultural German Akzente, Goethe-Institut București, Casa IMAGO, Kinezis-Vita - Centrul medical de reabilitare fizică și alte instituții. Începutul concertelor la ora 19.00. Biletele sunt puse în vânzare la casa Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 80 și 200 lei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!