ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarația Suveranității a fost expusă în Muzeul Parlamentului

09:23 | 23.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 23 iun. /MOLDPRES/. Muzeul Parlamentului găzduiește, de astăzi, o copie a Declarației Suveranității Republicii Moldova, alături de Declarația de Independență a țării noastre, a relatat pentru MOLDPRES Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului.

Acțiunea se înscrie în activitățile dedicate Zilei Suveranității, care este marcată anual, la 23 iunie. În anul 1990, în această zi, la prima sesiune a Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste (RSS) Moldova, de legislatură a XII-a, a fost adoptată Declarația de Suveranitate.

Documentul stipula, în mod clar, supremația legilor în RSS Moldova și prevedea dreptul suveran de a ține relații diplomatice cu alte țări. Ulterior, documentul a stat la baza elaborării Constituției, care, până astăzi, este Legea Supremă a Republicii Moldova.  

În textul Declarației se menționează că ”suveranitatea este exercitată în interesul întregului popor de către organul reprezentativ suprem al puterii de stat a Republicii. Nicio parte a poporului, niciun grup de cetăţeni, niciun partid politic sau o organizaţie obştească, nicio altă formaţiune, nicio persoană particulară nu poate să-şi asume dreptul de a exercita suveranitatea”.

În dimineața zilei, președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat felicitări tuturor concetățenilor cu acest prilej și le-a dorit curaj și determinare pentru a menține și apăra, în continuare, suveranitatea țării.  Să apere valorile patrimoniului național, să-și respecte dreptul inalienabil la viaţă, libertate şi prosperitate, precum și să fie responsabili pentru istoria, cultura şi tradițiile milenare ale poporului nostru.

Totodată, speakerul a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să păstreze și să transmită noilor generații valorile și tradițiile noastre strămoșești.

foto: Parlament

img21004448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!