ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării

16:46 | 24.06.2021 Categorie: Comunicate

Comunicat de presă al MECC

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Ca urmare a informațiilor răspândite în mass-media referitoare la directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol Ministerul Educației, Culturii și Cercetării aduce la cunoștință următoarele:

Prin ordinul Ministerului Educației nr. 293-p din 08.12.2004 dl Iovcev Ion a fost numit în funcția de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol pe un termen de patru ani. Ulterior, prin ordinul Ministerului Educației, Tineretului și Sportului nr. 325p din 09.12.2008 a fost prelungit termenul contractului individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, până la alegerea în modul stabilit (prin concurs) a directorului instituției nominalizate.

Prin ordinul Ministerului Educației nr. 90-p din 23.03.2015 s-a constatat încetarea de drept a contractului individual de muncă al dlui Iovcev Ion în temeiul art. 153 din Codul educației al Republicii Moldova nr. 152/2014. Concomitent, dl Iovcev Ion a fost desemnat în calitate de director interimar al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol, până la desfășurarea concursului și numirea în baza acestuia, a unui director în conformitate cu prevederile legale.

În perioada 23.03.2015 - 22.06.2021 dl Iovcev Ion a exercitat funcția de director interimar al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol. În această perioadă nu a fost organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, cu modificările ulterioare.

Potrivit pct. 8 din Regulamentul menționat, durata interimatului nu poate depăși 6 luni.

Menționăm că Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, interzice participarea la concurs a persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani. Art. 82 lit. i) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 stipulează încetarea contractului individual de muncă în circumstanțe ce nu depind de voința părților la atingerea vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat. Persoanele (conducătorii) eliberați din serviciu în legătură cu atingerea vârstei de 65 de ani pot fi angajate în orice funcție, alta decât cea de conducător al unității de stat.

Cu toate acestea, raporturile de muncă cu dl Iovcev Ion au continuat și după împlinirea de către dumnealui a vârstei de 65 de ani, fără organizarea, în modul stabilit, a concursului pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol.

Prin ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 847-p/2021 contractul individual de muncă cu dl Iovcev Ion, director interimar, a încetat în temeiul art. 86 alin. (1) lit. y1 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003.

Ministerul va organiza și desfășura concursul pentru ocuparea funcției de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol în conformitate cu Regulamentul, aprobat prin ordinul Ministerului Educației nr. 163/2015, cu modificările ulterioare.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării apreciază activitatea prodigioasă și contribuția valoroasă a dlui Ion Iovcev în funcția de director al Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol.

Ministerul reiterează angajamentul său privind asigurarea suportului constant pentru instituțiile din stânga Nistrului cu predare în limba română în baza standardelor educaționale de stat.

Cu toate acestea, ministerul are și obligația de a respecta legislația în vigoare referitoare la limita de vârstă pentru deținerea funcției de conducător al unei instituții publice de învățământ. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!