ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Maia Sandu a prezentat raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat

17:39 | 24.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 iun. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat astăzi raportul de activitate pentru primele șase luni de mandat. Șeful statului a menționat că în această perioadă preocupările sale majore au fost pandemia, criza economică, scoaterea țării din izolare internațională și lupta împotriva corupției, a relatat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției.

Astfel, instituția prezidențială a lucrat pe aceste patru direcții importante:

1. Asigurarea cu vaccin. Șeful statului a spus că, dacă la preluarea mandatului țara nu avea nici măcar un Plan Național de Imunizare aprobat și autoritățile nu făcuseră niciun efort de asigurare cu vaccin, azi avem acces la vaccin pentru toți. De asemenea, pentru a sprijini sistemul medical în lupta cu pandemia, în aceste șase luni Republica Moldova a obținut donații generoase pentru sistemul de sănătate.

2. Economia. Președintele Republicii Moldova a menționat că Moldova a reușit să obțină un sprijin economic fără precedent din partea UE - Planul de recuperare economică în valoare de 600 de milioane de euro pentru o perioadă de trei ani. La fel, pentru a susține sectorul agricol afectat de secetă, la rugămintea noastră, România a oferit un ajutor umanitar sub formă de 6000 de tone de motorină.

3. Respectul. Maia Sandu a afirmat că a lucrat pentru a îmbunătăți imaginea țării și a reface relațiile cu parteneri externi importanți pentru Republica Moldova. Astfel, în vizite oficiale la Chișinău s-au aflat președinții României și Lituaniei, și Președintele Consiliului European. Șeful statului a avut convorbiri telefonice și online cu peste zece șefi de state și guverne, și cu lideri de organizații internaționale. De asemenea, Președintele Maia Sandu a mers în vizite peste hotare, unde a agreat și semnat mai multe acorduri importante, și a inițiat discuții ce țin de proiecte și programe de dezvoltare și investiții pentru țară și pentru cetățenii noștri. Potrivit șefului statului, acestea vor fi anunțate și lansate în următoarele luni.

4. Lupta împotriva corupției, de asemenea, a fost un subiect permanent pe agenda Președinției. La CSS au fost discutate cele mai răsunătoare dosare de corupție, iar președintele a cerut în repetate rânduri instituțiilor statului să-și facă treaba pentru a preveni și a sancționa corupția. La începutul lunii iunie, șeful statului a semnat Decretul de creare a Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, iar în urma demersurilor Președinției, Guvernul Marii Britanii a dispus reîntoarcerea în Moldova a sumei de 458 de mii de lire sterline, confiscate de la Luca Filat.

„În șase luni, am început să schimbăm multe lucruri. Avem șansa să ducem aceste schimbări până la capăt. Am făcut tot ceea ce s-a putut, omenește și ca putere prezidențială, dar pentru schimbare în bine este nevoie și de un Guvern și un Parlament bune, care să lucreze pentru oameni”, a spus Președintele Maia Sandu, îndemnând cetățenii Republicii Moldova să iasă la vot pe data de 11 iulie.

Maia Sandu a fost învestită în funcția de Președinte al Republicii Moldova la 24 decembrie 2020.

foto: Președinție.

img21004509

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!