ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

AȘM marchează împlinirea a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic

08:30 | 29.06.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. Academia de Științe a Moldovei /AȘM/, cel mai înalt for științific și cultural al Republicii Moldova, sărbătorește astăzi împlinirea a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic, informează MOLDPRES.

Academia de Științe a Moldovei este principala organizație științifică din Republica Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei. Arhitectura clădirii Academiei, inspirată din palazzo al Renașterii italiene, o clasează ca pe un monument arhitectural important al Chișinăului.

Inaugurată cu 75 de ani în urmă, instituția a devenit un veritabil for științific de consacrare, o instituție de cercetare și de creație autentică. Constituirea sectorului academic al științei din Republica Moldova a fost inițiată imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, însă actul inaugural de deschidere a Academiei de Științe a avut loc la 2 august 1961. Odată cu proclamarea independenței Republicii Moldova, la 27 august 1991, Academia devine un veritabil for științific republican, o instituție națională de cercetare, cu o autonomie adecvată pentru soluționarea problemelor sale interne.

Din 2006 a obținut dreptul de a crea propriile instituții de învățământ pentru pregătirea cadrelor științifice de înaltă calificare, ceea ce până în prezent rămâne o preocupare de bază. În cadrul AȘM au fost create Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei (2007). Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei a creat Parcul Științifico-Tehnologic „Inagro”; „Academica”; Parcul Științifico-Tehnologic în domeniul nanotehnologiilor și microelectronicii „Micronanoteh”.

În corespundere cu domeniile științifice, Academia de Științe întrunește următoarele secții de științe: Secția științe ale vieții, Secția științe exacte și inginerești, Secția științe sociale, economice, umanistice și arte și Secția nord (filiala Bălți). Secțiile de științe reunesc membri titulari, membri corespondenți și câte 15 cercetători din domeniile corespunzătoare ale secțiilor de științe, aleși prin concurs, pentru o perioadă de 4 ani, dar nu mai mult de două termene consecutive, pe baza unui regulament aprobat de Guvern. Una și aceeași persoană poate fi membru doar al unei secții de științe.

Conducerea secției de științe este asigurată de conducătorul şi adjunctul conducătorului secției de științe. Organul reprezentativ suprem al secției de științe este Adunarea generală a secției de științe, formată din membri titulari, membri corespondenți şi 15 cercetători din domeniile corespunzătoare ale secției. În scopul organizării operative a activității sale, secția de științe constituie un birou care include din oficiu conducerea secției şi secretarul științific al secției. Adunarea generală a secției de științe asigură realizarea atribuțiilor Academiei de Științe specificate în pct. 7 din Statutul AȘM.

Primul președinte al AȘM a fost ales Iachim Grosul, doctor habilitat în științe istorice, membru titular al AȘM (1961-1976), fiind urmat de Alexandru Jucenco, doctor habilitat în științe biologice, membru corespondent al AȘ a URSS, membru titular al AȘM (1977-1989), Andrei Andrieș, doctor habilitat în științe fizice și matematice, membru titular al AȘM (1989-2004), Gheorghe Duca, doctor habilitat în științe chimice, membru titular al AȘM (2004-2019), Ion Tighineanu, doctor habilitat în științe fizico-matematice, membru titular al AȘM (2019-prezent). O atenție deosebită se acordă extinderii și aprofundării relațiilor de colaborare și cooperare cu universitățile din țară, cu ministerele și departamentele de profil.

Una din prioritățile strategice ale AȘM reprezintă dezvoltarea și consolidarea relațiilor științifice internaționale, întreținerea raporturilor bilaterale cu academiile de științe și organizațiile științifice din multe țări, fiind încheiate acorduri de colaborare științifică și promovate acțiuni de integrare în spațiul științific european, cu comunitatea științifică mondială. Instituțiile AȘM deleagă anual în alte țări zeci și sute de cercetători și primesc oameni de știință din străinătate. AȘM este membră a Asociației Internaționale a Academiilor de Științe (IAAS) și a Consiliului Internațional al Asociațiilor Științifice (ICSU).

img21004607

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!