ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova mizează pe experiența slovenă în procesul de integrare europeană

07:34 | 29.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 iun. /MOLDPRES/. În contextul participării la Reuniunea ministerială a Coaliției Globale anti-ISIS, ministrul interimar al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, s-a întrunit ieri cu omologul din Slovenia, Anže Logar, pentru a trece în revistă subiectele importante pe agenda bilaterală, precum și trasarea obiectivelor imediate în vederea consolidării dialogului politico-diplomatic moldo-sloven și avansării cooperării pe dimensiunea integrării europene, în perspectiva deținerii de către Slovenia a viitoarei președinții rotative a Consiliului Uniunii Europene, începând cu 1 iulie 2021, comunică MOLDPRES. 

Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, Aureliu Ciocoi și Anže Logar au reafirmat dorința comună pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, inclusiv prin efectuarea, într-o perspectivă apropiată, a unui schimb de vizite la nivel de ministru al afacerilor externe și au salutat desfășurarea la Ljubljana a următoarei runde de consultări politice interministeriale la nivel de secretar de stat.

Șeful diplomației moldovene a exprimat aprecieri pentru sprijinul continuu acordat de autoritățile slovene în contextul dialogului Republicii Moldova și Uniunii Europene și a reiterat interesul ministerului de externe pentru preluarea experienței Sloveniei în procesul de avansare a parcursului european.

Totodată, Aureliu Ciocoi a opinat despre importanța unei cooperări consolidate a statelor Trio asociat în cadrul Parteneriatului Estic, în vederea asigurării stabilității și securității regionale și a expus în adresa ministrului sloven așteptările Republicii Moldova de la viitorul Summit al Parteneriatului estic, subliniind că Republica Moldova mizează pe sprijinul Sloveniei în acest sens.

De asemenea, au fost discutate aspecte legate de cooperarea și securitatea regională, măsurile pentru atenuarea efectelor crizei pandemice, organizarea procesului de vaccinare împotriva covid-19, precum și extinderea cadrului juridic bilateral. În acest context, a fost propusă încheierea unui aranjament bilateral de recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare, în scopul facilitării călătoriilor reciproce pentru cetățenii ambelor state.

foto: MAEIE

img21004608

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!