ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Spaniei l-a primit pe şeful guvernului catalan

11:04 | 30.06.2021 Categorie: Externe

Madrid, 30 iun. /MOLDPRES/. La doar o săptămână după controversata graţiere a nouă lideri separatişti catalani, premierul spaniol Pedro Sanchez s-a întâlnit marţi seara, la Madrid, pentru prima oară, cu şeful guvernului regiunii, Pere Aragones, informează AFP, citată de Agerpres și MOLDPRES.

Întâlnirea premierului Sanchez cu separatistul Pere Aragones a fost considerată primul pas în direcţia negocierii unei soluţii a conflictului cu Catalonia.

Conform informaţiilor apărute în mass-media, aceasta a durat aproximativ două ore şi jumătate.

După întâlnire, Aragones le-a spus jurnaliştilor că pentru rezolvarea conflictului trebuie recunoscut dreptul catalanilor la autodeterminare.

Printre altele, el cere acordul guvernului de la Madrid pentru a organiza un referendum asupra independenţei, cerere pe care Sanchez a respins-o până acum.

"Există un conflict politic ce trebuie rezolvat prin dialog, negociere şi voinţa de a ajunge la un acord. Iar acordul trebuie confirmat de cetăţenii Cataloniei printr-un vot", a spus Aragones.

Liderul catalan a precizat că au fost convenite întâlniri periodice ale aşa-numitei mese de negociere începând cu a doua jumătate a lunii septembrie.

Săptămâna trecută, cei nouă lideri separatişti graţiaţi au anunţat continuarea luptei pentru independenţă în această regiune puternică din punct de vedere economic din nord-estul Spaniei, cerând "libertatea Cataloniei".

Ei au fost întâmpinaţi miercuri de Aragones şi în uralele a câtorva sute de susţinători în faţa închisorii Lledoners din apropiere de Barcelona.

Guvernul minoritar de stânga din Madrid i-a graţiat în pofida criticilor opoziţiei conservatoare. Măsura a fost necesară "pentru a restabili armonia şi coexistenţa", a susţinut premierul Pedro Sanchez.

foto: radioromanul.es

img21004645

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!