ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Principala cauză a deceselor înregistrate în anul 2020 o reprezintă bolile aparatului circulator

16:16 | 30.06.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. În anul trecut rata mortalității generale a constituit 15,4 la sută, fiind în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2019, transmite MOLDPRES.

Biroul Național de Statistică a prezentat date cu privire la mortalitatea generală în anul 2020, astfel, conform datelor Agenției Servicii Publice, numărul de decese în anul trecut a fost de 40 656 cazuri, fiind în creștere cu 4 245 cazuri față de anul 2019.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, principalele cauze de deces au fost bolile aparatului circulator. Structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este prezentată după cum urmează: 56,3% din decesele înregistrate au fost determinate de bolile aparatului circulator, 14,6% de tumorile maligne, 7,7% de bolile aparatului digestiv, 4,8% de accidente, intoxicații și traume, 4,0% de bolile aparatului respirator și 12,6% de alte cauze.

Potrivit statisticienilor, structura cauzelor de deces este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 12,4 puncte procentuale mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați.

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de nord a Republicii Moldova (60,3% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17,3%) și municipiul Chișinău (16,4%). 

foto: curentul.md

img21004654

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!