ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

18:25 | 30.06.2021 Categorie: Comunicate

Consultări politice interministeriale moldo-ungare

Chişinău, 30 iun. /MOLDPRES/. Secretarul de stat Dumitru Socolan a condus delegația Republicii Moldova în cadrul consultărilor interministeriale moldo-ungare. Delegația maghiară a fost condusă de András Baranyi, secretarul adjunct de stat pentru dezvoltarea relațiilor estice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei. De asemenea, în marja evenimentului, secretarul de stat Dumitru Socolan a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru politica de securitate din cadrul ministerului de externe al Ungariei, dr. Péter Sztáray.

Diplomații au abordat o serie de subiecte de interes comun de pe agenda bilaterală, în particular procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, aprofundarea dialogului politic la nivel înalt, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, securitatea regională și evoluțiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și alte teme de actualitate.

Pe dimensiunea integrării europene, delegația moldovenească a trecut în revistă principalele aspecte ale dialogului cu UE, fiind accentuat stadiul reformelor în domeniile-cheie și reiterate așteptările Republicii Moldova de la viitorul Summit al Parteneriatului Estic.

În contextul problematicii transnistrene, părțile au reafirmat angajamentul în favoarea identificării unei soluții cuprinzătoare, pașnice și durabile a conflictului, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

În cadrul consultărilor, părțile au abordat aspecte ce vizează posibilitatea diversificării investițiilor ungare în Republica Moldova şi extinderea cooperării comercial-economice. În acest sens, a fost exprimat interesul în organizarea celei de-a 5-a ședințe a Comisiei mixte de cooperare economică și organizarea unui Forum moldo-ungar al oamenilor de afaceri.

De asemenea, oficialii au trecut în revistă evoluțiile situației epidemiologice din ambele state în contextul acțiunilor care se întreprind la nivel național în vederea depășirii consecințelor cauzate de pandemia Covid-19, inclusiv desfășurarea procesului de vaccinare și dificultățile întâmpinate în acest sens. La acest subiect, șeful delegației moldovenești a adresat mulțumiri autorităților ungare pentru ajutorul umanitar, constituit din echipamente medicale și de protecție, acordat în debutul crizei pandemice de covid-19.

Totodată, interlocutorii au agreat avansarea pe dimensiunea implementării proiectelor comune, care vizează domenii prioritare ale cooperării bilaterale, precum economia, agricultura, educația și cultura.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!