ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oraşul Rezina va fi asigurat cu canalizare în cadrul unui proiect moldo-slovac

11:05 | 02.07.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Specialişti din Slovacia vor participa la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Rezina prin asigurarea accesului la sistemul de canalizare. Acest lucru va avea loc datorită unui proiect moldo-slovac aprobat spre finanțare în cadrul apelului anual desfășurat de Programul Oficial de Asistență pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid), transmite MOLDPRES.

Conform autorităţilor, starea sistemului de canalizare este o problemă pe termen lung în Republica Moldova. “Or, această propunere de proiect se concentrează pe Regiunea Centru din ţara noastră și pe orașul Rezina, bazându-se pe datele disponibile în cadrul strategiilor și documentației existente”, explică Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Scopul proiectului „Îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Rezina: asigurarea accesului la sistemul de canalizare" constă în creşterea nivelului calității vieții printr-un acces mai bun la sistemul de canalizare din orașul Rezina și ridicarea gradului de conștientizare a necesităţii epurării apelor uzate. Valoarea totală a investițiilor aprobate este de circa 219 mii de euro. Lucrările se estimează a fi realizate în 18 luni.

Asistența se va baza pe sprijin pentru asigurarea infrastructurii de calitate în domeniul apei și canalizării - construcția unei părți a sistemului de canalizare în orașul Rezina (3 390 m); colaborarea cu publicul din acest oraș și împrejurimile sale imediate și sensibilizarea cu privire la tratarea apelor uzate și o abordare responsabilă a mediului. Proiectul reprezintă o oportunitate pentru mediu, deoarece conexiunea de canalizare construită și lucrul cu publicul vor permite o protecție îmbunătățită a solului, apelor subterane și a râului Nistru.

Acesta este al 5-lea proiect care va fi realizat în comun de ADR Centru și partenerii slovaci  de la ADR Senec-Pezinok.

În Regiunea Centru, doar 10% din populație are acces la canalizare (media națională este de 30%). În Rezina, accesul la canalizare este asigurat doar pentru 61% din populație, ceea ce nu este suficient pentru o zonă urbană. Scopul proiectului este de a conecta suplimentar 7,4%, ceea ce constituie 225 de gospodării (869 persoane). Orașul construiește în prezent o stație de epurare a apelor uzate, lucrările vor fi finalizate în această vară. 

img21004724

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!