ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca ”B. P. Hasdeu” a fost lansată acțiunea 30 de zile cu Vladimir Beșleagă

16:50 | 02.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. O suită de manifestări cu genericul ”30 de zile cu Vladimir Beșleagă” se desfășoară în perioada 1-30 iulie la Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a menționat că programul amplu dedicat aniversării scriitorului și omului Vladimir Beșleagă a demarat ieri cu un eveniment-lansare a celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu, care are genericul ”Scriitorul nonagenar Vladimir Beșleagă”.

Marți, 6 iulie, va avea loc o lectură din opera scriitorului – Citim Vladimir Beșleagă. Fragmente din Jurnal de poet, prezentată de actorii Teatrului Laborator Arta și gândul.

Potrivit sursei citate, un alt eveniment din cadrul celor 30 de zile cu reputatul scriitor la Biblioteca „Onisifor Ghibu” este masa-rotundă Vladimir Beșleagă – la vârsta argintului”, organizată miercuri 28 iulie, la care vor  participa scriitorii Mihaela Perciun, Călina Trifan  ș.a.

Un important eveniment dedicat aniversării scriitorului este conferința internațională Vladimir Beșleagă – zbor în adeziune cu timpul prezent, care va avea loc în data de 23 iulie, ora 11.00. Conferențiari vor fi: Ana Bantoș, dr. hab., critic și istoric literar, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Anatol Moraru, dr., conf. univ., scriitor, critic literar, Lucian Vasiliu, poet, prozator, publicist (România).

În programul celor 30 de zile cu Vladimir Beșleagă la Biblioteca „Onisifor Ghibu” este inclusă și tradiționala rubrică a Bibliotecii – ”Dialogul de joi”, ce va avea loc în zilele de 8, 15, 22 și 29 iulie, la care vor participa scriitorii Arcadie Suceveanu, Nicolae Popa, Mircea V. Ciobanu, Mihaela Perciun, Irina Nechit, Lucia Țurcanu, Maria Șleahtițchi, Călina Trifan, poetă, comunicând despre opera sărbătoritului.

De asemenea, vor fi organizate: o expoziție permanentă de carte Vladimir Beșleagă la 90 de ani, un vernisaj de fotografii inedite cu scriitorul (din arhiva fotografului Nicolae Răileanu), (2 iulie) secvențe radiofonice – Vladimir Beșleagă monologând despre carte, cititor și timpul în care trăim (din Arhiva Radioului Național, zilnic, ora 12.00, 10-15 min).

Fragmente din emisiunile culturale TV, cu participarea scriitorului Vladimir Beșleagă (10-15 min) - (2 iulie), confesiunile maestrului, adresate cititorilor Bibliotecii, film din colecția Bibliotecii „Onisifor Ghibu”. (2, 6, 7 și 8 iulie), Caietele inedite ale scriitorului Vladimir Beșleagă, prezintă sărbătoritul. (26 iulie, ora 11.00), întrevederi, discuții cu cititorii Bibliotecii „Onisifor Ghibu” (despre bogata operă a maestrului) (zilnic).

Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol. A absolvit Universitatea de Stat din Chişinău (1955).

Debutează editorial în 1956 cu culegerea "Zbânţuilă", după care publică volumele "Vacanța mea" (1959), "Buftea" (1962), "Găluşca lui Iluşca" (1963) și "Vrei să zbori la Lună?" (1964), dedicate toate micilor cititori. În 1966 îi apare romanul „Zbor frânt”, considerat vârful prozei literare basarabene postbelice.

A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1978). Este Scriitor al Poporului (1991). Decorat cu „Ordinul Republicii” (1996, pe care l-a recuzat).

În anii ‘90, Vladimir Beșleagă s-a implicat în Mișcarea de renaștere națională, a fost deputat în primul Parlament al Moldovei independente.

img21004738

img21004738

img21004738

img21004738

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!