ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorul universitar Anatol Petrencu a editat o carte despre profesia de istoric

11:12 | 07.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. O carte intitulată ”A fi profesor de istorie în Republica Moldova” a editat recent profesorul universitar Anatol Petrencu. Volumul a apărut cu prilejul conferirii înaltului titlu de Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți”, informează MOLDPRES.

În prima parte a cărții, autorul a publicat materiale despre activitatea sa didactică, preocupările științifice. În partea a doua, el a prezentat activitatea sa științifică, soldată cu publicarea monografiilor, articolelor științifice, tipărite în monografii colective, culegeri de studii, reviste de specialitate și de cultură, precum și prefețe, cuvinte-înainte, recenzii etc.

Partea a treia a lucrării cuprinde titlurile materialelor expuse în presa periodică, la posturile TV, și radio,  precum și pe diverse resurse electronice. În considerații finale, profesorul universitar a generalizat starea de lucruri ale științei istorice din Republica Moldova, raporturile stat-cercetare. Volumul cuprinde 216 pagini și a apărut într-un tiraj de 350 de exemplare.

Profesorul universitar Anatol Petrencu s-a născut la 22 mai 1954, la Căușeni. Este licențiat al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova (USM, 1980). Și-a început cariera în calitate de asistent universitar la Catedra de Istorie Universală a USM. După doi ani de muncă la catedră (1980-1982), și-a făcut studiile de doctorat la Institutul pentru Economia țărilor socialiste din cadrul Academiei de Științe a URSS (1982-1985). În 1986 a susținut teza de doctorat cu tema „Relațiile româno-italiene în anii '70 - prima jumătate a anilor '80 ai secolului al XX-lea”, iar în 1998 devine doctor habilitat în științe istorice cu lucrarea „Politica României privind Basarabia în 1940-1944”. Din 1999, este profesor universitar. În anii 1990-1992, a deținut funcția de decan al Facultății de Istorie a USM, iar în perioada 1998-2006 a fost președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova. Între 2006 și 2010 a fost președintele Partidului Mișcarea Acțiunea Europeană. Din octombrie 2010 este directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”.

Una dintre preocupările sale permanente este participarea României la cel de-al Doilea Război Mondial și istoria Basarabiei în anii celei de-a doua conflagrații mondiale. În urma cercetării documentelor de arhivă și în muzeele militare (România, R. Moldova, Federația Rusă, Ucraina ș.a.), a publicat studii monografice referitoare la acest subiect, inclusiv ”Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1939-1945)”, apărută în mai multe ediții. O altă preocupare a sa este studierea problemei poloneze în anii celui de-al Doilea Război Mondial (Masacrul de la Katyn, modificarea frontierelor Poloniei, comunizarea/sovietizarea etc.). Pentru contribuțiile sale la cercetarea problemei poloneze, în 2010, președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, i-a conferit Ordinul ”Crucea de Merit de Argint”, iar în 2013, statul polonez i-a acordat medalia ”ProMemoria”. Este redactor-șef al revistei bianuale ”ProMemoria”, preocupată de recuperarea memoriei colective.

Anatol Petrencu este membru de onoare al Academiei Civice (București) și membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România (2014). În 2010, a fost distins cu Ordinul ”Gloria Muncii”, iar în 2014 cu Ordinul Onorific al României ”Serviciul credincios” în grad de Comandor.

img21004848

img21004848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!