ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție în memoria artistului plastic ieșean Traian Mocanu a fost vernisată la un muzeu din Chișinău

17:57 | 07.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 iul. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi expoziția comemorativă ”Traian Mocanu- pictură și grafică”, în memoria regretatului plastic din Iași, Traian Mocanu, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 40 de lucrări de pictură și 16 de grafică, realizate de autor în ultimii 20 de ani.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că a decis să aducă această expoziție la Chișinău, după ce a văzut-o la Muzeul Național de Artă (Palatul Culturii) din Iași. Potrivit sursei citate, Traian Mocanu a fost un artist total, care își gândea profund discursul său plastic, dar, în același timp, a fost un poet și un eseist, care a promovat artele plastice din România.

La rândul său, criticul de artă Maria Bilașevschi, curatorul expoziției și fiica regretatului artist, a afirmat că tatăl său era o fire renascentistă. ”Lucrările sale au fost expuse în Estul Europei, Suedia, Franța și în alte țări. Combina poezia cu grafica și pictura printr-un experiment de autenticitate absolută”, a mai spus Maria Bilașevschi.

Graficianul, poetul și eseistul Traian Mocanu s-a născut la 26 august 1954 la Iași, iar în 1977 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. După studii, participă la mai multe expoziții. La Iași lucrează în calitate de profesor de desen, iar după Revoluție – Inspector de specialitate în cadrul Direcției de Cultură a Consiliului Județean. Participă la înființarea salonului dedicat tinerilor artiști – ”Atelier 35”. Revoluția din 1989 îl găsește pe străzile Iașului cu speranțele și iluziile generației. Imediat după, în 1990, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici. Tot acest an marchează începutul celor mai importante expoziții internaționale, iar pe lângă recunoașterea talentului, aceste călătorii îl fac să își schimbe discursul pictural prin adaptare la cerințele pieței.

În domeniul literaturii, artistul s-a remarcat prin volumele de versuri: „La marginea nimicului”, 1997 (premiu pentru debut al Asociaţiei Scriitorilor Iaşi), „Iluzia ontică”,  Iaşi, 2002, „Atelierul -- mocanorfoze I”, Iaşi, 2007; „Atelierul – mocanorfoze II”, a, Iaşi, 2011; „Mielul de apă”, „Efemeride”, 2014 ș.a.  A fost distins cu mai multe premii în domeniul picturii și literaturii.  Traian Mocanu s-a stins din viață la sfârșitul lunii martie a anului 2020.

Expoziția va fi deschisă până la 15 august.

img21004861

img21004861

img21004861

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!