ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte de versuri semnată de scriitoarea Victoria Fonari a fost lansată la o bibliotecă din capitală

09:09 | 13.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 iul. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a fost lansată ieri cartea scriitoarei Victoriei Fonari „Moldova – o constelație din petalele universului: traducere în 6 limbi europene”, apărută la Chișinău, care a fost recent apreciată cu Diplomă de Excelență la cea de-a 13-a ediție ”EUROINVENT – 2021” din Iași, România. Cartea de fotopoeme „Olimp & Hades”, scrisă de Victoria Fonari, a fost apreciată de către același juriu cu medalia de bronz, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Victoria Fonari a menționat că volumul își propune să valorifice importanța traducerii și să promoveze cunoașterea limbilor europene. Autorii traducerilor provin din Republica Moldova, România, Elveția, Spania, SUA și Marea Britanie.

Moderatoarea evenimentului, Maria Bivol, a specificat că lansarea cărții este un eveniment în cadrul Săptămânii primei atestări documentare a Chișinăului. La rândul său, directorul general al instituției Mariana Harjevschi a vorbit despre necesitatea valorificării orașului Chișinăul în poezie, fotografie, pictură, film etc.

În context, prefațatoarea cărții, profesorul universitar Irina Condrea (Universitatea de Stat din Moldova), laureată a Premiului AȘM în domeniul limba română „Eugeniu Coşeriu”, a accentuat importanța traducerii artistice și implicarea tinerilor în cadrul acestui proiect. „Este îmbucurător faptul că s-au găsit atât de multe persoane interesate să guste din acest fruct dulce-amar, ce se cheamă traducerea poeziei. De data aceasta, norocul le-a surâs, pentru că au de a face cu un mesaj poetic bine structurat și clar, iar marele atu pentru traducători este și faptul că poezia Victoriei Fonari nu este încorsetată de rime și strofe fixe, ce reprezintă de multe ori dificultăți insurmontabile la transpunerea dintr-o limbă în alta”, a subliniat Irina Condrea.

Victoria Fonari este apreciată în mediul universitar ca autoare a mai multor cărți în domeniul criticii literare și literaturii comparate: „Hermeneutică literară” (2007), „Factorii intelectual și sentimental în opera lui Aureliu Busuioc” (2003), „Proiecții ale mitului în creația lui Victor Teleucă, Leo Butnaru și Arcadie Suceveanu” (2013), „Literatura comparată” (2018). De asemenea, este autoare a peste 90 de articole apărute în presa din România, Italia, Rusia, Ucraina și altor studii colective. Este membru al Asociației Române de Studii Semiotice, Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. A editat opt volume de poezii și trei cărți pentru copii.

În cadrul manifestări a fost inaugurată expoziția de fotografii „Ineditul Chișinău”, realizată de artistul fotograf și jurnalistul Andrei Viziru.

img21005005

img21005005

img21005005

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!