ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La mai multe instituții de învățământ din capitală au loc lucrări de eficientizare energetică

15:37 | 13.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Primăria Chișinău efectuează lucrări de renovare și izolare termică în 23 de instituții publice municipale, transmite MOLDPRES.

La 19 clădiri din cele 23 de instituții publice incluse în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, lucrările de renovare și eficientizare din punct de vedere energetic se află la o etapă avansată.

Lucrările de intervenție sunt diverse și constau în măsuri de izolare exterioară a clădirilor (pereți, acoperiș, subsol); înlocuirea tâmplăriei; instalarea sistemelor de ventilație cu recuperarea căldurii; înlocuirea sistemelor termice; instalarea rețelei de iluminat în interior pe bază de LED-uri; sisteme de contorizare inteligentă, restabilirea rețelelor inginerești.

În paralel, se desfășoară lucrări de reabilitare termică la șase grădinițe din municipiu, selectate în cadrul acestui proiect.

Potrivit municipalității, în prezent are loc examinarea ofertelor depuse pentru reabilitarea energetică a trei spitale din capitală: IMSP „V. Ignatenco”, IMSP SCM „Sfânta Treime” și IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. “În scurt timp va fi ales câștigătorul şi vor începe propriu-zis lucrările”, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat anterior că valoarea totală a Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău” este de 25 milioane de euro şi este implementat de Primăria capitalei, cu participarea financiară a partenerilor de dezvoltare: BERD (10 mln de euro, împrumut), BEI (10 mln de euro, împrumut) și Fondul pentru energie E5P (State donatoare - UE, Suedia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă), (5 mln de euro, grant).

foto: facebook.com/Ion.Ceban.public/photos/

img21005035

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!