ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru s-a reunit în ședință

09:28 | 14.07.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. La Guvern s-a întrunit Consiliul consultativ de sănătate publică pe lângă Prim-ministru, prezidată de șeful interimar al Executivului, Aureliu Ciocoi. Pe ordinea de zi a ședinței s-au regăsit mai multe subiecte, printre care sporirea ratei de vaccinare a populației și stabilirea unor măsuri de gestiune a situației epidemiologice determinate de răspândirea noilor tulpini ale SARS-CoV-2, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În ceea ce privește acoperirea vaccinală, doar 9,14% din numărul populației generale s-a vaccinat cu ambele doze, iar 14,31% au o singură doză administrată. În rândul lucrătorilor medicali, rata imunizării cu ambele doze se ridică la 80,02%. Din volumul total de 1.248.090 de doze de vaccin recepționate de țara noastră, de la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent - au fost utilizate 803.049 doze. 

Secretarul de Stat al MSMPS, Igor Curov, a subliniat faptul că impactul vaccinării este unul evident benefic, iar imediat după ce s-a dat start campaniei, morbiditatea în rândul personalului medical a scăzut cu 90%. Cea mai mică rată de vaccinare în rândul populației se atestă în continuare în regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. 

Totodată, membrii Consiliului au examinat nivelul de extindere în Republica Moldova a tulpinilor derivate - Delta, Delta+ și Lambda, care se manifestă mult mai agresiv în comparație cu tulpinile anterioare ale COVID-19. Specialiștii nu exclud apariția unor noi versiuni ale tulpinii COVID ca urmare a valurilor tot mai pronunțate de infectare în statele din regiune. În context, a fost reiterată importanța intensificării procesului de imunizare a populației, aceasta fiind singura soluție de depășire a crizei pandemice. A fost pusă în discuție posibilitatea recurgerii la vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale, activitatea cărora presupune contactul direct cu cetățenii. 

Specialiștii din cadrul Consiliului Consultativ de Sănătate Publică pe lângă Prim-ministru îndeamnă cetățenii să se informeze numai din surse oficiale: covidinfo.md, vaccinare.gov.md, ansp.md sau pe site-ul www.msmps.gov.md.

foto: Guvern

img21005044

img21005044

img21005044

img21005044

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!