ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul de noua legislatură se va întruni în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri

11:13 | 14.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 14 iul. /MOLDPRES/. În conformitate cu Articolul 63 din Constituție, Legislativul nou-ales se va întruni în ședința de constituire, la convocarea președintelui Republicii Moldova, în cel mult 30 de zile de la alegeri. Din data ședinței de constituire, Parlamentul se va considera legal constituit, transmite MOLDPRES.

Potrivit Regulamentului forului legislativ, ședința de constituire a Parlamentului nou-ales este prezidată de cel mai în vârstă deputat.

Președintele Curţii Constituţionale va prezenta raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. În termen de zece zile după constituirea legală a Legislativului, se constituie fracțiunile parlamentare. Acestea funcționează în baza regulamentului propriu. Fracțiunile sunt alcătuite din cel puţin cinci deputaţi aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului, se alege speakerul, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent. Pentru efectuarea alegerii speakerului, Legislativul, la propunerea fracţiunilor parlamentare, instituie o comisie. Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Legislativului, prin vot secret.

Vicepreşedinţii se aleg la propunerea preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Biroul permanent este organul de lucru al acestuia şi se formează, ţinându-se seama de reprezentarea proporţională a fracţiunilor în Parlament. Din el fac parte, din oficiu, preşedintele şi vicepreşedinţii Parlamentului.

Pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Codului electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională urmează să confirme sau infirme legalitatea alegerilor.

Parlamentul de Legislatura a X-a a fost ales la 24 februarie 2019, ședința de constituire a avut loc pe 21 martie 2019, iar președintele și vicepreședinții Legislativului au fost aleși pe 8 iunie 2019, în aceeași zi fiind investit prim-ministrul și membrii Guvernului.

foto: Parlament

img21005051

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!