ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

George W. Bush consideră o 'greşeală' retragerea trupelor NATO din Afganistan

12:39 | 14.07.2021 Categorie: Externe

Washington, 14 iul. /MOLDPRES/. Fostul preşedinte american George W. Bush a criticat miercuri decizia de retragere a trupelor NATO din Afganistan, pe care o consideră o 'greşeală' de pe urma căreia vor avea de suferit 'femeile şi fetele afgane', transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

'Femeile şi fetele afgane vor suferi un prejudiciu de nedescris. Este o greşeală', a afirmat, într-un interviu acordat postului german Deutsche Welle, fostul preşedinte republican, cel care a trimis trupele americane în Afganistan în toamna lui 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie.

'Ele vor fi pur şi simplu abandonate pentru a fi masacrate de aceşti oameni foarte brutali, iar aceasta îmi frânge inima', a spus Bush în interviul prilejuit de vizita cancelarului german Angela Merkel la Washington.

George W. Bush crede, de altfel, că şi cancelarul german 'simte acelaşi lucru ca şi el'. Fostul preşedinte a adus un omagiu 'clasei şi demnităţii' Angelei Merkel, care va părăsi în toamnă funcţia de cancelar, după 16 ani la conducerea Germaniei.

Şefa guvernului german se va întâlni joi, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite, democratul Joe Biden. Acesta a anunţat joi că misiunea militară americană în Afganistan 'va fi încheiată la 31 august'.

Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat atribuţiile luni în contextul retragerii definitive a trupelor străine din ţară.

Retragerea intervine în plină ofensivă a talibanilor, care le-a permis acestora să cucerească mari teritorii în faţa unei armate afgane lipsite de acum de sprijinul aerian crucial al Statelor Unite şi care nu mai poate opune decât o slabă rezistenţă. 

foto: dallasnews.com

img21005055

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!