ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conflictul privind statul de drept dintre Polonia și UE se agravează

09:58 | 15.07.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Tribunalul Constituțional al Poloniei a stabilit că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale, transmite MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Într-o decizie a Tribunalului Constituțional se arată că deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene asupra ''sistemului, principiilor şi procedurilor'' tribunalelor poloneze ''nu sunt conforme'' Constituţiei poloneze.

Acest verdict survine după ce, Curtea de Justiție a UE a dispus ca Polonia să suspende imediat activităţile ''Camerei disciplinare'' a Curţii Supreme din Polonia.

Comisia Europeană a avertizat anterior că regimul disciplinar al judecătorilor afectează independenţa justiţiei din Polonia prin expunerea judecătorilor unor posibile interferenţe politice, de aici și decizia Curții de Justiție a UE referitoare la suspendarea activităţii ''Camerei disciplinare'' a Curţii Supreme din Polonia.

În opinia unor europarlamentari ai Partidului Popular European, ''refuzul implementării deciziilor Curții de Justiție a UE în Polonia este un pas clar către scoaterea Poloniei din UE''. ''Ne temem că guvernul polonez a luat calea Polexit-ului'', afirmă într-un comunicat difuzat miercuri Jeroen Lenaers, purtător de cuvânt pentru justiţie şi afaceri interne al PPE, şi Andrzej Halicki, vicepreşedinte al comisiei pentru libertăţi civile din Parlamentul European.

foto: dw.com

img21005088

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!