ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Micii vinificatori din Moldova sunt interesați să producă vinuri organice

10:34 | 15.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Vinificatorii din Republica Moldova pot valorifica nișa vinurilor organice pe piața Uniunii Europenii, care, în ultimii şapte ani, atestă o tendință de creștere în mediu de 11 la sută în fiecare an. Pentru aceasta, Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova cu suportul Proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) a organizat recent pentru micile vinării o vizită de studiu despre producerea vinurilor organice, transmite MOLDPRES.

Vizita s-a desfășurat în via lui Constantin Stratan din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, unde cramele mici din Moldova au putut învăța din experiența Cramei Domnești, care produce vinurile Equinox, unicele vinuri din Republica Moldova certificate organic.

Vinăria dispune de 6,5 hectare într-o zonă cu tradiții de vinificație în sud-estul Moldovei și produce vinuri organice din 2013, după ce a parcurs o perioadă de conversie de trei ani. În prezent, vinurile sunt certificate drept organice atât de organele de certificare naționale, cât și de cele europene, ceea ce îi permite vinificatorului să exporte vinurile sale în Europa și Asia.

Potrivit lui Constantin Stratan, filosofia producerii vinurilor organice este despre ”a asculta natura și a te integra în biodiversitatea din regiune”. “Toate operațiunile de îngrijire a plantației de struguri implică tratamente cu produse biologice certificate și lucrări manuale. Punem accentul pe înierbarea naturală, care permite crearea unui mediu echilibrat și divers ce compensează lipsa tratamentelor cu substanțe sistemice”, susţine vinificatorul.

Potrivit Dianei Lazăr, coordonator al sectorului de vinificație în cadrul proiectului USAID APM, nișa vinurilor organice este în dezvoltare, iar producătorii moldoveni de vinuri artizanale se pot regăsi în această nișă, aliniindu-se astfel la tendințele mondiale. “Piața europeană consumă circa 80% din vinurile organice, ceea ce reprezintă o oportunitate atractivă, în special pentru micii producători de vinuri. Actualmente, în Republica Moldova, Crama Domnească este singurul producător de vinuri certificate organic, iar acest succes poate inspira alți antreprenori să aplice practici de viticultură rezonabilă și producere sustenabilă”, a spus Diana Lazăr.

Conform experților, piața vinurilor organice este într-o continuă creștere în ultimii ani, catalizată inclusiv de efectele pandemice Covid-19, când consumatorii au devenit mai interesați de agricultura ecologică.

foto: USAID APM

img21005092

img21005092

img21005092

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!