ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un expert american a recomandat fermierilor din Moldova utilizarea îngrășămintelor verzi

10:52 | 15.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. Un expert american a recomandat fermierilor din Republica Moldova să folosească îngrășăminte verzi pentru a contribui cu investiții minime la conservarea şi sporirea materiei organice din sol, reducerea costurilor de producere sau creșterea toleranței culturilor agricole la secetă, transmite MOLDPRES.

Profesorul horticultor din SUA, Bruce Wiliams, a constatat că ţara noastră dispune de “unele dintre cele mai productive soluri din lume, dar care sunt supuse unui proces constant de pierdere a materiei organice”. În opinia sa, lista beneficiilor de la aplicarea îngrășămintelor verzi include şi controlul eroziunii, reducerea gradului de poluare a apei şi creșterea capacității de infiltrare a acesteia în sol, îmbunătățirea randamentului culturilor agricole.

“Îngrășămintele verzi sunt clasificate în trei categorii de bază: ierburi, crucifere și leguminoase. Utilizarea lor adecvată permite fermierilor să-şi mărească profitul obținut din creșterea culturi agricole fără a dăuna solului şi mediului ambiant. În SUA, îngrășămintele verzi sunt utilizate pe scară largă şi au fost promovate acum aproximativ o sută de ani după o secetă cruntă, care a afectat agricultura şi a dus la o migrație în masă a populației”, a explicat Bruce Wiliams.

Conform specialistului, pierderea materiei organice din sol scade capacitatea de infiltrare a apei şi cauzează eroziunea, care duce la reducerea conținutului de substanțe organice prin îndepărtarea stratului fertil de suprafață, iar în timp chiar şi la deșertificare.

La încheierea misiunii sale în ţara noastră, Bruce Wiliams a elaborat pentru fermieri o serie de recomandări privind aplicarea îngrășămintelor verzi.

Expertul american s-a aflat în ţara noastră pentru a acorda consiliere pe bază de voluntariat, prin intermediul Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Farmer-to-Farmer”.

foto: movca.md

img21005093

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!