ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință

19:44 | 15.07.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 iul. /MOLDPRES/. În cadrul întrunirii de astăzi de la Bender a Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a reiterat necesitatea de a examina problema ce vizează prezența ilegală a așa-numitor „grăniceri" în Zona de Securitate ca element de risc pentru libera circulație și alte drepturi fundamentale ale cetățenilor, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

În context, a fost readus în atenție subiectul ce presupune efectuarea unei analize a situației create în Zona de Securitate începând cu 1 mai 2019, când partea transnistreană a recurs la suplimentarea forțelor „grănicerești", atribuindu-le abuziv competențe de control asupra cetățenilor. Inițiativa de a lua o decizie în privința acestei probleme aparține delegației Federației Ruse, care a lansat-o încă iulie 2019. Fiind respins constant de partea transnistreană, subiectul așa și nu a ajuns pe agenda oficială a Comisiei, iar delegația Federației Ruse l-a retras cu mai mult timp în urmă, invocând necesitatea unor consultări suplimentare. La ședința din 15 iulie, reprezentanții Federației Ruse au susținut că nu sunt gata să discute tema pe care tot ei au inițiat-o.

Și în privința propunerii delegației Republicii Moldova de a include în ordinea de zi subiectul privind activitatea forțelor „grănicerești" în Zona de Securitate, delegația Federației Ruse a invocat nevoia de consultări suplimentare, iar exponenții Tiraspolului au respins categoric discutarea acestei probleme.

Un alt blocaj care s-a conturat în activitatea Comisiei Unificate de Control ține de postul „grăniceresc" instalat abuziv de Tiraspol între localitățile Zahorna-Copanca. Reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care din ianuarie 2019 coordonează un grup de lucru creat de CUC special pentru elucidarea problemei în cauză, au evocat că acest grup de lucru „s-a împotmolit" din motiv că Comandamentul Militar Întrunit nu prezintă setul de documente ce vizează postul Zahorna-Copanca recepționate de-a lungul anilor de la administrația publică locală și cetățeni.

Totodată, în perioada 7-13 iulie 2021, observatorii militari au documentat prezența unor blocuri de beton de restricționare a circulației între localitățile Corjova și Cocieri, iar delegația Republicii Moldova a cerut părții transnistrene să le elimine neîntârziat. 

Delegația Republicii Moldova opinează că circumstanțele descrise mai sus evidențiază pericolul prezenței ilegale a „grănicerilor" în Zona de Securitate care, din câte demonstrează realitatea, destabilizează situația în regiune, împiedică libera circulație, provoacă încălcarea altor drepturi fundamentale ale omului, dar și tensionează activitatea în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Comisia a reușit să aprobe un plan de acțiuni menite să îmbunătățească condițiile serviciului la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii situate în preajma localității Vadul lui Vodă. În rezultatul acțiunilor care vor fi realizate până la finele anului curent, postul de pe malul stâng va fi reamplasat astfel încât să fie deblocată artera de circulație pe traseul Coșnița – Bălăbănești și să nu existe obstacole pentru deplasarea cetățenilor și mijloacelor de transport.

Incidentul grav cu implicarea a doi angajați ai Inspectoratului de poliție Dubăsari produs în Zona de Securitate în moment ce Comisia își ținea lucrările, a accentuat că Tiraspolul sfidează totalmente atât actele operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru, cât și drepturile fundamentale ale omului. Polițiștii au fost opriți în trafic de către reprezentanți ai „mgb"-lui pe drumul între Doroțcaia și Grigoriopol, apoi duși cu forța la sediul din Grigoriopol al acestei structuri ilegale.

Delegația Republicii Moldova condamnă aceste acțiuni absolut ilegale și, alături de autoritățile naționale, a inițiat măsurile necesare pentru clarificarea cazului și eliberarea necondiționată a cetățenilor vizați.

foto: Biroul pentru reintegrare

img21005117

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!