ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Persoanele care vin din Zona verde şi prezintă test negativ nu vor sta în autoizolare

08:33 | 19.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi au petrecut ultimele 14 zile într-una sau mai multe țări clasificate ca zonă verde sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (dacă călătoresc cu transport în comun) sau cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova (dacă călătoresc cu transport propriu), conform hotărârii din 17 iulie a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), transmite MOLDPRES.

Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

Respectiv, persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă verde, dar nu dețin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile, completând în mod obligatoriu fișa epidemiologică şi declarație pe propria răspundere.

Conform CNESP, se stabilesc excepții pentru anumite categorii de persoane, în cazul în care acestea nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Este vorba de persoanele care dețin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceza, germană, italiană sau rusă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; copiii cu vârsta de până la 6 ani; elevii/studenții cu vârsta de până la 18 ani, care urmează să susțină examene, care merg la studii în unități/instituții de învățământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, sau care se deplasează pentru activități legate de finalizarea/organizarea/desfășurarea studiilor/participarea la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor confirmative, precum și însoțitorii acestora.

De asemenea, în această categorie se includ minorii cu vârsta de până la 18 ani însoțiți de persoane posesori ai unui act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19 eliberat de instituțiile abilitate ungare, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Excepția are la bază prevederile înțelegerii convenite între Republica Moldova și Ungaria.

Tot aici se înscriu conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfa şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor/navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren; persoanele care călătoresc din motive imperative de sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative); lucrătorii transfrontalieri, persoanele în tranzit, cele citate de o instanță de judecată ş.a.

foto: Poliția de frontieră

img21005184

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!