ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Explozia de la uzina din Ucraina nu a influențat nivelul de poluare atmosferică din Republica Moldova

10:36 | 23.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Agenția de Mediu a atestat lipsa unor depășiri esențiale a concentrației maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic în Republica Moldova, în urma exploziei de ieri la uzina chimică din orașul Rovno, Ucraina, transmite MOLDPRES.

Laboratorul pentru calitatea aerului efectuează zilnic activitatea de prelevare şi analiză a mostrelor de aer atmosferic de la șase posturi staționare de observații din municipiul Chișinău, în baza a opt indicatori, și de la două posturi din municipiul Bălți, în baza a șase indicatori.

„Astfel, în perioada 19-22 iulie 2021, în Chișinău şi Bălți nu s-au identificat depășiri esențiale a concentrațiilor maxime admisibile a poluanților în aerul atmosferic. Caracterul instabil al vremii, influența unui front atmosferic rece, variația maselor de aer, ploile de scurtă durată cu descărcări electrice și izolat intensificările vântului de până la 18 m/s au contribuit la dispersia poluanților din aer”, indică un comunicat al instituției.

Ieri, la o uzină chimică din orașul ucrainean Rovno, Ucraina, a avut loc o explozie. În urma deflagrației, pe cer a fost vizibil un nor mare de smog portocaliu, iar particulele de oxid de azot au ajuns în aer. Specialiștii susțin că din acest motiv sunt posibile precipitații acide. Totodată, autoritățile din țara vecină le-au recomandat cetățenilor să iasă în stradă cu umbrele.

foto: twitter.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!