ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tinerii spanioli stau la coadă să se vaccineze

11:55 | 24.07.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 24 iul. /MOLDPRES/. În Spania se atestă un aflux considerabil de tineri dornici să se vaccineze. Spaniolii, printre cei mai afectați de COVID-19 la începutul pandemiei, sunt acum printre cei mai dornici să se vaccineze. Tinerii stau la coadă pentru imunizare în speranța că vor reveni complet la viața de dinainte, spun medicii și asistentele unui spital din Madrid, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

În diverse țări din Europa s-au încercat o serie de măsuri pentru a-și convinge oamenii să se inoculeze, de la stimulente în bani la ordine directe până la interzicerea accesului în localuri. Nu este și cazul spitalului Isabel Zendal din Madrid, unde angajații spun că tinerii vin fără stimulente, dornici să-și revină la viața normală, scrie sursa citată.

„Ceea ce vedem aici este o petrecere în fiecare zi”, a declarat Fernando Prado, asistent șef: „Știu că cu cât sunt mai repede imunizați, cu atât mai repede vor lăsa pandemia în urmă”.

Ultimele sondaje de opinii arată că doar 5% din populația Spaniei nu este dispusă să se vaccineze, mult sub statistica din Franța -  3% sau Statele Unite - 19%, potrivit unui sondaj făcut de Morning Consult. Dorința de vaccinare se explică prin coșmarul primului val de pandemie din Spania, în martie 2020, când au fost înregistrate peste 800 de decese în fiecare zi.

Aceste circumstanțe au permis Spaniei să crescă constant în clasamentul mondial, în special în ceea ce privește rata de vaccinare, deși au existat probleme inițiale de aprovizionare.

Și la capitolul procentului populației căreia i s-a administrat cel puțin o doză, Spania se află pe locul 11 la nivel mondial și pe locul 4 în Uniunea Europeană.

„În strategia sa împotriva pandemiei, Spania și-a pus cea mai mare parte din credință în vaccinare... și oamenii au crezut în ea", a declarat Quique Bassat, cercetător la Institutul Global de Sănătate din Barcelona.

Un lucru distinct pentru Spania este faptul că cetățenii cu vârsta peste 80 de ani sunt deja complet vaccinați, la fel și 84,4% din cei cu vârsta de 60 de ani. Tinerii de până la 16 ani au început rezervările din 12 iulie, în regiunea Madrid.

foto: digi24.ro

img21005350

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!