ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Localităţi din sudul ţării sunt dezvoltate în proiectul Zona Ramsar „Nistrul de Jos”

10:03 | 26.07.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. În localitățile Talmaza, Ștefan Vodă și Copanca, Căușeni au fost instalate și conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă cinci rezervoare de apă, grație unui proiect de mediu implementat în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Activitățile au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fondul Programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare, iar partenerii de implementare ai proiectului s-au reunit recent în ședința Comitetului de Supraveghere pentru a nominaliza realizările și a stabili acțiunile prioritare în continuare, transmite MOLDPRES.

Potrivit raportorilor, în baza studiilor de fezabilitate elaborate anterior în proiect, au fost instalate și conectate la sistemul de aprovizionare cu apă două rezervoare (50 și 25 m2) în Talmaza și trei rezervoare în Copanca (fiecare cu capacitatea de 100 m3) în baza proiectelor tehnice elaborate. De asemenea, în cadrul proiectului a fost construită o porțiune din sistemul de canalizare în localitatea Palanca, precum și finalizat proiectul tehnic pentru sistemul de canalizare din satul Popeasca, ambele din raionul Ştefan Vodă. 

Totodată, o altă activitate realizată a constat în deschiderea Centrului de Informare al Nistrului de Jos, din satul Palanca, ce urmează a fi dotat cu echipament pentru a fi funcțional. De asemenea, în primul semestru al anului curent, s-au instalat borne pentru a delimita zonele cu diferit statut de protecție din Zona Ramsar ”Nistrul de Jos” și au fost instalate panouri informative în localitățile din regiune. Totodată, în perioada de raportare a fost selectat locul pentru construcția unui punct de vizualizare a naturii în satul Talmaza pe terenurile Agenţiei „Moldsilva”. Lucrările au demarat în mai 2021 și urmează a fi finalizate în următoarea perioadă de raportare.

Conform partenerilor proiectului, în continuare prioritar este de a continua lucrările de îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare de apă din satele regiunii, de a elabora și promova la nivel guvernamental programe necesare pentru crearea în zonă a unui parc național. De asemenea, vor fi oferite trei granturi adiționale destinate întreprinderilor mici şi mijlocii, conduse și fondate de femei în zona Nistrului de Jos (două mii de euro per grant), precum și se vor efectua lucrările de îngrijire a locurilor împădurite pe malul drept și pe malul stâng ale Nistrului.

Regiunea “Nistrul de Jos” din Republica Moldova are statut special de zonă de importanță internațională în conformitate cu prevederile Convenției Ramsar, semnată în anul 1971. Tratatul include 167 de țări membre din toate zonele geografice ale lumii, printre care şi ţara noastră, care a aderat la acesta în iulie 1999.

foto: Europa Liberă

img21005375

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!