ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului, Maia Sandu a ținut un discurs în Legislativ

11:36 | 26.07.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut astăzi un discurs la ședința de constituire a Parlamentului de legislatura a XI-a. Ea a declarat toleranță zero pentru corupție și i-a îndemnat pe aleșii poporului să muncească onest pentru implementarea reformelor, comunică MOLDPRES.

“Republica Moldova împlinește în curând 30 de ani. După atâtea eșecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toți cetățenii, nu pentru găști care s-au folosit de încrederea oamenilor ca să-și adune averi nemeritate și să-și subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”, a menționat Sandu.

Șeful statului a subliniat că din prima zi de funcționare a noului Parlament, declară toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție.

“Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare. În lupta cu corupția, Legislativului îi revine un rol foarte important. Parlamentul are datoria să adopte legi clare pentru prevenirea și combaterea corupției. Noul Legislativ trebuie să corecteze urgent legile ticluite anterior care au legalizat schemele de corupție. Pentru cei corupți și compromiși, am un mesaj simplu: nu încercați să opuneți rezistență, nu vă puteți ascunde după vorbe despre independența justiției când ani de zile ați fost în slujba hoților. Vom face ceea ce ne cer oamenii. Pentru cei onești și profesioniști din sistemul judiciar, am de asemenea un mesaj: continuați să vă faceți meseria așa cum ați învățat, fără frică și aveți curajul de a vorbi atunci când vedeți nereguli”, a adăugat Sandu.

Președintele a spus că fiecare demnitar sau funcționar public trebuie să aibă un răspuns clar la sfârșitul fiecărei zile: ce am făcut eu azi pentru oameni?

“În calitate de Președinte, cer mai multă responsabilitate în serviciul public, mai multă implicare și mai multă eficiență. Fac un apel și la bunii profesioniști din țară și din diaspora să vină în sistemul public sau să ofere expertiză pentru a crește performanța și capacitatea administrativă. Sistemul vechi nu ne va învinge  - noi știm că bătălia din administrație este una de purtat și de câștigat în fiecare zi”, a rezumat Sandu.

Imediat după discursul ținut de șeful statului, președintele interimar al PAS, Igor Grosu a cerut o pauză și a anunțat că aleșii poporului vor reveni în ședință joi, 29 iulie.

foto: MOLDPRES

img21005385

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!