ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul doi al Departamentului de Stat al SUA a fost ''foarte fermă'' în discuţiile cu chinezii

16:29 | 26.07.2021 Categorie: Externe

Washington, 26 iul. /MOLDPRES/. Diplomata americană Wendy Sherman, numărul doi al Departamentului de Stat al SUA, a fost ''foarte fermă'' luni, cu prilejul primelor discuţii în China pe teme precum drepturile omului, întărirea controlului Beijingului asupra Hong Kong sau atacurile informatice, relatează AFP, citând o sursă americană, comunică Agerpres, preluată de MOLDPRES.

Wendy Sherman este cea mai înaltă responsabilă americană care se deplasează în China de la venirea la putere a administraţiei Biden, la începutul anului.

În contextul în care Beijingul a acuzat Washingtonul că este responsabil de "impasul" în care se află relaţia sino-americană, înalţi responsabili ai administraţiei Biden au dat asigurări că discuţiile din oraşul Tianjin (nord) au fost "profesioniste".

Numărul doi al Departamentului de Stat "a fost foarte fermă în a le transmite chinezilor faptele care stau la baza principiilor noastre, fie că este vorba despre drepturile omului sau de încălcări ale angajamentelor luate de China, precum gradul înalt de autonomie al Hong Kong", au declarat presei aceşti înalţi responsabili.

Wendy Sherman a fost "pe alocuri brutal de sinceră cu chinezii pe teme despre care nu le place să audă vorbindu-se", precum pirateria informatică, au adăugat aceşti responsabili.

În cadrul discuţiilor sale cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, Wendy Sherman a cerut, de asemenea, Chinei "să autorizeze o a doua fază a anchetei privind originile COVID-19", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Această solicitare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost categoric respinsă de Beijing săptămâna trecută.

foto: Departamentul de Stat al SUA/Reuters

img21005399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!