ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ediția din acest a Festivalului covorului găgăuz se va desfășura cu vizitatori

10:55 | 27.07.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 27 iul. /MOLDPRES/. Tradiționalul Festival al covorului găgăuz se va desfășura în acest an cu spectatori, pe data de 7 august, în satul Gaidar, UTA Gagauz-Yeri. Autoritățile anunță pentru acest eveniment programe cultural-artistice, concursuri, master-class-uri etc. Vizitatorii vor putea afla despre istoria artei covoarelor din fiecare localitate din regiune, transmite MOLDPRES.

„În anul trecut, din cauza pandemiei, am renunțat la desfășurarea festivalului în format tradițional, dar în acest an vom reveni la formula inițială. Am anunțat deja concursul pentru cel mai frumos covor, care va fi organizat în patru compartimente. Învingătorii celor patru nominalizări vor primi câte un premiu de trei mii de lei”, a spus pentru gagauzinfo.md Marina Semionova, șeful Direcției pentru cultură şi turism din UTA Gagauz-Yeri.

Ultimul Festival al covorului găgăuz, cu prezența spectatorilor, a avut loc în 2019, când un covor țesut în anul 1915 de o gospodină din Ceadâr-Lunga a fost desemnat cu Premiul Întâi.

La acea ediție a festivalului au fost prezentate peste o sută de covoare, aduse din localitățile autonomiei, raioane din sudul ţării, regiunea transnistreană, precum şi din sate găgăuze din regiunile Ucrainei. La concurs au fost demonstrate covoare ce datează din anii 1900, 1911, 1913, 1915, anii 30-50. Un număr mare de covoare au fost din anii 60-80 din secolul trecut.

Festivalul a fost lansat în anul 2013.

foto: Mihail Shalvir

img21005414

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!