ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Scriitorul Ion Diordiev a editat o carte de versuri și aforisme

15:14 | 29.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. O carte de versuri și aforisme „Petale în rouă și spini” a poetului, umoristului, prozatorului și dramaturgului Ion Diordiev a apărut la o editură din Chișinău, informează MOLDPRES.

În prefața cărții, criticul literar Tudor Palladi subliniază, între altele, că la hotarul dintre poezie și proză, Ion Diordiev a căutat întotdeauna în creația sa poetică să pătrundă în nepătrunsul zicerii mucalite și oțelite de bunul-simț al ironiei dictate de acele momente ale inspirației  începând nu numai în așa-zisele ”așchii pe apucate”, dar și în sclipirile de mărgăritar al bobilor de rouă estival matinale, încununând spicele holdelor de pâine nouă.

”De la înălțimea cuvântului inspirat, gândurile vehiculate cu bună știință poartă pentru scrisul lui Ion Diordiev pecetea propriilor trăiri sufletești și a conștiinței de sine nestrămutate în temeritatea cunoașterii personale și de lume, de adevăr, în fond din orice racursiu polemic (aforistic): ”Pierzând încrederea într-un om, o poți găsi în alt om, dar pierzând încrederea în sine, nu o mai găsești la nimeni”, a constatat Tudor Palladi.

Volumul cuprinde 228 de pagini.

Ion Diordiev s-a născut la 20 mai 1935 în satul Nezavertailovca, raionul Slobozia. În 1962, a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filologie, specialitatea Limba și literatura română. A fost șef de secție la revista de satiră şi umor „Chipăruș” și redactor-șef adjunct la ziarul „Feroviarul Moldovei”. A predat cursul special „Teoria şi practica genurilor de satiră și umor în presă” pentru studenții de la secția de ziaristică din cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova.

Debutează editorial în 1976 cu volumul de schițe și miniaturi umoristice „Zigzaguri”, după care au urmat volumele: „Amărăciunile dulcelui”, „Hopuri”, „Pâinea mea caldă” (aforisme), „Culegând frumoasele poveţe”, „Din culisele vieții”, „Oceanul paharului” (proză), ”Lumina gândurilor noastre” (aforisme),  ”Picături de rouă binefăcătoare”, ”Clopoțelul de argint” ș.a. Ion Diordiev a fost distins cu mai multe premii literare. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!