ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Agenţia „Moldsilva” cere respectarea ordinii în păduri

13:39 | 30.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. Agenţia „Moldsilva” s-a adresat tuturor cetăţenilor care aleg sa-şi petreacă timpul liber în spaţii verzi şi a cerut să fie respectate ordinea, regulile sanitare  şi măsurile de protecţie antiincendiară, transmite MOLDPRES.

„Fondul Forestier Naţional reprezintă o serie de avantaje pentru odihnă prin intermediul rezervaţiilor naturale, locurilor pitoreşti şi inedite sau prin ecoturism – explorând potecile şi poieniţele pădurii. În acest context, facem apel la responsabilitate şi atenţie deosebită, atunci când vizitaţi fondul forestier. În această perioadă, în multe locaţii sunt amplasate stupine cu albine, iar apropierea excesivă de acestea poate comporta un risc sporit pentru viaţa şi sănătatea oamenilor”, indică „Molsilva”.

Potrivit instituţiei, nu mai puţin dăunătoare pot fi şi înţepăturile diverselor insecte care habitează în mediul natural. „De aceea, înainte de a planifica asemenea evenimente, este absolut necesar să vă documentaţi referitor la flora şi fauna locului unde mergeţi. La fel de important este să cunoaşteţi măsurile ce le puteţi întreprinde în cazurile muşcăturilor şi înţepăturilor de insecte”, scrie sursa citată.

Totodată, Agenţia „Moldsilva” solicită responsabilitate şi acurateţe la părăsirea fondului forestier după odihnă. „Este de datoria noastră să contribuim cu toţii la păstrarea mediului ambiant. Un efort mic de a nu lăsa gunoi şi diverse resturi în pădure ne va ajuta enorm să avem curăţenia necesară, fără a implica silvicultorii în acest proces. Marele avantaj este că data viitoare veţi reveni acolo, unde în lipsa Dumneavoastră natura a avut posibilitate pentru dezvoltare firească, fără a se sufoca de povara gunoaielor şi a deşeurilor”, conform autorităţii silvice.

„O atenţie sporită trebuie să acordăm, în aceste zile toride şi securităţii antiincendiare. Apelăm la responsabilitatea și vigilența tuturor cetățenilor țării, pentru a conștientiza adevăratul pericol al acestor incendii și a solicita intervenția promptă a pompierilor în asemenea situații. Nu trebuie să uităm că incendierea vegetației uscate provoacă evaporarea apei de la suprafața solului, distrugerea microfaunei și propriu-zis a a solului. Pericolul acestor incendii reprezintă o amenințare directă pentru păduri, iar animalele sălbatice pot fi ameninţate de primejdii ce afectează biodiversitatea și dezvoltarea fondului forestier național și cinegetic”, reiterează agenţia „Moldsilva”.

 foto: Moldsilva

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!